3.11.2017. 20:30
0
Američka ambasadorica: Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH ukinuti, a ne suspendovati
Suspenzija referenduma ostavlja ipak mogućnost da on ponovno bude predmet rasprave i provedbe nekada u budućnosti", rekla je danas za Radio RS ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, komentarišući najavu iz bh. entiteta RS da bi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH ipak mogao biti suspndran.

„Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno je potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini RS-a i tako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti“ - istakla je Cormack.

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi - 'Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske'. 

Analitičari ocjenjuju da je ovim referendumom predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik pokušao pravosuđe spustiti na entitetski nivo, čime bi utjecaj politike na pravosuđe u BiH bio mnogo veći.

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K zakazali su za ponedjeljak posebnu sjednicu Narodne skupštine RS za čiji dnevni red je planirano pitanje suspenzije tog referenduma, nakon što je opozicija jasna da neće podržati referendum, ali i zbog pritisaka međunarodne zajednice, piše NAP.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.