5.11.2017. 10:45
0
NSRS sutra o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj bi trebalo da se razmatra stavljanje van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH bit će održana sutra u Banjoj Luci.

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K, podnijeli su zahtjev za zakazivanje ovog posebnog zasjedanja, a protiv predloženog dnevnog reda na sjednici skupštinskog Kolegijuma glasali su šefovi klubova SDS-a, PDP-a i NDP-a.

U obrazloženju zahtjeva vladajuće stranke navode da „s obzirom da je opozicija uskratila podršku odluci o održavanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, tu odluku treba privremeno povući do postizanja konsenzusa“.

Do tada, dodaju, treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH i da se obezbijedi najmanje 500.000 potpisa za tu inicijativu.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u „Službenom glasniku RS“, dvije i po godine nakon usvajanja u Skupštini RS-a.

Iz opozicije tvrde da je vlast sav taj period maniplisala i poigravala se s referendumom.

Stavljanjem van snage odluke odluke o referendumu, kako su naveli, bit će nanesene štetne posljedice RS-u, urušavanjem digniteta parlamenta i obezvređivanjem instituta referenduma.

Traže i izvinjenje entitetskog predsjednika Milorada Dodika i svih onih koji su tvrdili da će referendum biti održan.

U parlamentu se očekuje burna rasprava o ovom pitanju.

(FENA/Merima Druškić)

NSRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.