5.11.2017. 16:30
0
Brčkalo: SNSD svaki svoj poraz pokušava da pretvori u pobjedu
SNSD svaki svoj poraz pokušava da pretvori u pobjedu, ali to neće uspjeti namjerom da referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH zamijene peticijom – ocijenio je danas šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Brčkalo.


Podsjetio je da je Savez za promjene insistirao da vlast u RS-u objavi sve skupštinske usvojene odluke, među kojima je i o ova o referendumu, koju vladajuće stranke žele da stave van snage.

- Od momenta kada smo ih natjerali da objave sve odluke oni se nalaze u određenoj defanzivi, pokušavajući naći izgovor za odustajanje od referenduma - uvjerava Brčkalo.

Istakao je da vlast u RS-u nikada nije dala odgovor na pitanje opozicije da li su od usvajanja odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, 2015. osigurali bilo čiju podršku za njegovo provođenje, "pa bar Srbije koja je garant Dejtonskog sporazuma".

Na sutrašnjoj sjednici entitetskog parlamenta opoziciji će, kaže, najjači argument biti stenogram sa sjednice Narodne skupštine iz juna 2015. godine, kada su vladajuće stranke usvojile odluku o referendumu, od kojeg sada odustaju.

- Pokazalo se SNSD-ovo političko lutanje i avantura iz koje nikako ne znaju i ne mogu da izađu. Oni svaki svoj politički poraz pokušavaju da pretvore u pobjedu. Pobjeda ne može biti peticija, jer ona nema važnost pošto je ne rade države i entiteti nego nevladine organizacije. To je u ovom trenutku najveći poraz vladajućih stranaka u RS - rekao je Brčkalo na konfereciji za novinare. 

Upozorava da je na vladajućim strankama odgovornost za stanje u pravosuđu BiH, koje je puno anomalija, a nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH upravo su verifikovali poslanici SNSD-a u parlamentu BiH.

Komentarišući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će RS naredne godine ući u proces usvajanja novog entitetskog ustava, Brčkalo je ocijenio da je riječ o "klasičnoj političkoj žvaki i ponovno bacanju narodu prašine u oči da se sakrije katastrofalna ekonomska, demografska i druga loša situacija u RS".

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.