6.11.2017. 10:30
0
Veća saradnja nacionalnih intelektualnih vijeća i kulturnih organizacija
Predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća-Pokret za ravnopravnost u BiH, HKD Napredak, BZK Preporod i SPKD Prosvjeta, održali su radno konsultativni susret u Sarajevu radi intenzivnije saradnje u budućem periodu.


Konstatirano je da je neophodna čvršća i redovnija saradnja nacionalnih intelektualnih vijeća i kulturnih organizacija naroda BiH, jer je politika zauzela gotovo cjelokupan prostor društvenog djelovanja i prezentiranja bosanskohercegovačkog društva.

- Često se u javnosti stiče dojam da su narodi Bosne i Hercegovine u permanentnim sukobima, nesporazumima i da ne postoji zajednički interes naroda i pojedinaca na bh. nivou, što je netačno, historijski neutemeljeno i pogrešno u kontekstu naše zajedničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - ističe se u saopćenju VKBI-a.

Nacionalna vijeća i nacionalne kulturne organizacije odlučile su, kako se navodi, da bh. društvu, građanima i narodima BiH pokažu i konkretnim zajedničkim akcijama, dokažu da su kulturne i nacionalne različitosti bogatstvo i istinski vezivni faktor bh. države, koji je odredio bh. identitet kao rijedak mozaik u porodici europskih naroda.

Učesnici sastanka su najavili da će u narednom periodu izaći s izjavama i zajedničkim aktivnostima buduće saradnje, jer žele ponuditi konstruktivne prijedloge za unapređenje društvenih procesa u BiH.

- Želimo da se kultura, nacija ili religija ne koriste za sukobe, već za unapređenje svih segmenata našeg društva, koje treba biti bazirano na konceptu suradnje naroda i promocije čovjeka/građanina, kako definira Konvencija/povelja o ljudskim pravima i slobodama, kao temeljno određenje buduće BiH - najavljeno je sa sastanka.

Zaključeno je da se na zajedničku saradnju pozovu jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, kao i nezavisne asocijacije i pojedinci iz akademske zajednice, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću VKBI-a.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.