7.11.2017. 13:00
0
Suđenje Muminoviću, Kešmeru i Menziloviću: Sjećam se da je bio slučaj silovanja, ali se ne mogu sjetiti je li oštećena bila maloljetna
Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da se sjeća slučaja silovanja koji se desio 1993. godine, ali da se ne sjeća detalja.

Tužilaštvo BiH tereti Elvira Muminovića, Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, bivše pripadnike ABiH, da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Emir Kreho, bivši inspektor Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, rekao je da se ne može sjetiti krivične prijave iz augusta 1993. godine, ali da se sjeća slučaja silovanja.

- Sjećam se da je bio slučaj silovanja, ali se ne mogu sjetiti je li oštećena bila maloljetna, te je li se slučaj vodio protiv pripadnika Desete brdske brigade ABiH - kazao je Kreho.

Također je pojasnio da ovaj slučaj nije vođen kao ratni zločin, nego kao krivično djelo silovanja i da ne zna kako je sve završeno, te da na krivičnoj prijavi stoji da ju je on obradio samo jer većina inspektora u ratnom periodu nije imala iskustva, pa im je on služio kao savjetnik.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je uložilo set dokumentacije koja upućuje na vojnu pripadnost optuženih ABiH, kao i matične i jedinične kartone.

- To su dokazi da je 1993. godine protiv optuženih pokrenut istražni postupak zbog krivičnog djela silovanja, koji je obustavljen - istakla je tužiteljica Marijana Čobović.

U spis su uložene i krivične prijave Okružnog vojnog suda i tužilaštva Sarajevo iz 1993. godine.

Suđenje se nastavlja 5. decembra - prenosi BIRN.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.