7.11.2017. 15:30
0
Pandurević o izmjenama Izbornog zakona: Rješavati sve probleme u paketu
Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević danas je u Sarajevu izjavila novinarima da taj klub još nije razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te da još nisu odlučili na koji način će glasati.

- Smatram da ovdje imamo mnogo problema i treba sve u paketu rješavati. Civilizacijska je sramota da Srbi u tri kantona s hrvatskom većinom nisu konstitutivni, a onda neko očekuje da mi imamo razumijevanja za njihove probleme. To treba u paketu da riješimo, i izborni zakon i pitanje konstitutivnosti Srba u tri kantona s hrvatskom većinom - kazala je Pandurević.  

Dodala je da smatra da, kao što se treba riješiti pitanje konstitutivnosti Srba u tri kantona, tako se treba riješiti i pitanje izbora jednog člana Predsjedništva.

- Isto je tako je civilizacijska sramota da nemamo izbore u Mostaru, ali sve to mora biti u skladu s ustavnopravnim poretkom BiH. Odnosno, u ovom parlamentu ne možemo donositi rješenja koja su u suprotnosti s entitetskim ustavima, bilo da je to Ustav Federacije BiH ili Ustav Republike Srpske - kazala je Pandurević.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 15. novembar trebalo da razmatra zahtjev Doma naroda da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku.

Dom naroda je, na prijedlog delegata iz hrvatskog naroda, predloženi zakon usvojio u julu po hitnom postupku.  


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.