7.11.2017. 18:30
0
OHR: Odluka iz 2015. godine problematična jer je izvan nadležnosti RS-a
OHR je upoznat sa današnjom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske kojom je van snage stavljena odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH iz 2015. godine, i o ovlastima i odlukama visokog predstavnika.


Kako je navedeno u izvještaju koji je visoki predstavnik podnio Vijeću sigurnosti UN-a, odluka iz 2015. godine bila je problematična s obzirom na to da je nastojala rješavati pitanja koja su izvan nadležnosti Republike Srpske.

Odluka je predstavljala otvoreno osporavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i kršenje obaveza i dužnosti koje Republika Srpska ima na osnovu Aneksa 4. i Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir, navodi se u saopćenju iz OHR-a.

OHR brinu i neki drugi zaključci doneseni na današnjoj sjednici NSRS, posebno oni koji traže ponovno uvođenje odluke o referendumu "čim bude postignut konsenzus svih značajnih političkih subjekata u RS" te podršku za inicijativu o građanskoj peticiji na istu temu.

U vezi s tim, visoki predstavnik želi istaći da vlasti RS imaju pravo organizirati referendume samo o pitanjima koja spadaju u njihove ustavne nadležnosti.

Nadalje, visoki predstavnik želi ponoviti da, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir, bh. entiteti zakonski postoje samo na temelju Ustava BiH i nemaju pravo miješati se u isključive nadležnosti institucija BiH.

Visoki predstavnik poziva sve organe vlasti u BiH da se zajedno i konstruktivno angažiraju kako bi se osiguralo jačanje i nezavisan rad pravosudnih institucija na svim nivoima.

(FENA/Amila Alijagić)

OHR
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.