8.11.2017. 18:45
0
Crnadak: Sraman pokušaj diskreditacije
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, povodom emitiranja emisije RTRS-a „Revizija“, ocijenio je danas u saopćenju za javnost da je u toj emisiji RTRS-a "na sraman način pokušala da diskreditira" njega i Ministarstvo koje vodi.


Kaže, kako je Radio-televizija Republike Srpske već dugo najobičniji propagandni servis SNSD-a, "ali sinoć su prešli svaku mjeru, srozavši se na najnižu tačku koja se pamti kad je u pitanju novinarstvo u Republici Srpskoj". 

- Po pitanju revizorskih izvještaja, u pomenutoj emisiji RTRS je napravio najveću manipulaciju i podmetanje. Kao prvo, revizija je precizno konstatirala da su svi podaci prikazani fer i istinito, da su sve stavke trošene u skladu s budžetom, da nema nikakvih sumnji u nezakonito trošenje sredstava, te da se rezerva na izvještaj odnosi na sistemske stvari koje se prenose iz godine u godinu, kao što je nepostojanje Zakona o spoljnim poslovima. Ukoliko se uveća jedan od kadrova pomenute emisije, čak se vidi i navod iz revizorskog izvještaja u kojem se kaže da je „dolaskom novog rukovodstva“ prekinuto nezakonito plaćanje hotelskog smještaja i putnih troškova u dane vikenda za vozača prethodne zamjenice ministra iz redova SNSD-a, što je jedan od dokaza da su revizorski izvještaji MIP-a iz godine u godinu sve bolji - navodi Crnadak u saopćenju.

Ministar dalje navodi da RTRS takođe manipulira s putnim i troškovima reprezentacije.

- Oni navode oko 1.500.000 KM putnih troškova godišnje i sve to svjesno, lažno vežu za ministra, iako se predmetni troškovi odnose na 1.831 realizirano službeno putovanje za oko 500 zaposlenih, u sjedištu MIP-a i u 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava širom svijeta, dok oni troškovi koji se odnose na ministrova putovanja iznose svega 190.000 KM ili 12 posto ukupnih putnih troškova Ministarstva na godišnjem nivou - precizira Crnadak.

Ističe da se ista stvar odnosi i na pokušaje manipulacije s troškovima reprezentacije, koji su sabirani u ukupnom iznosu utrošenom na godišnjem nivou u svih 56 diplomatsko konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu i sjedištu Ministarstva, koje je gotovo svakodnevno domaćin raznih diplomatskih aktivnosti.

- Iz ovoga je vidljivo da je RTRS tendenciozno, s prikrivenim namjerama, vršio izvrtanje činjenica, pa čak i direktno iznošenje neistina, s ciljem omalovažavanja i diskreditacije mog rada na mjestu ministra, direktno provodeći politiku aktuelne Vlade Republike Srpske i vladajućeg SNSD-a. Da je ovo tačno potvrđuje i činjenica da su od političara iz Republike Srpske svoje stavove u pomenutoj emisiji samo mogli iznijeti poslanici SNSD-a, Milica Marković i Dušanka Majkić. Radi se o dvije moralno veoma diskutabilne osobe, jer se protiv jedne vodi istraga u Vijeću Evrope zbog korupcije, a druga je poznata po tome što  je otišla u fiktivnu penziju na jedan dan, kako bi naplatila otpremninu od 30.000 KM. Nažalost, i one su pokazale da nemaju ni minimalno poznavanje materije, te da čak ne poznaju ni tačne nazive postojećih diplomatskih rangova, a u svojim izjavama  iznosile su isključivo paušalne napade - navodi se, između ostalog, u izjavi ministra Crnatka, saopćila je Kancelarija za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.