9.11.2017. 10:51
0
Arnaut: Nećemo podržati predložene izmjene Izbornog zakona BiH
Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut izjavio je za Fenu da poslanici te stranke ne mogu podržati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je će biti razmatran na narednoj sjednici tog doma.
- SBBBiH je od samog početka jasan da taj prijedlog zakona mi ne možemo podržati, bit ćemo protiv njega. Međutim, nas brine činjenica da su kolegiji Doma naroda i Predstavničkog doma ili se dogovarali ili jednostavno dopustili da se ova priča, iako je započeta još u junu, vodi sada u novembru - kazao je Arnaut, te dodao da tek tri mjeseca nakon što je prijedlog ovog zakona usvojen u Domu naroda dolazi u Predstavnički dom.

Arnaut ističe da su iz SBB-a BiH, prvi put kada je prijedlog zakona dostavljen u proceduru u Domu naroda, ukazivali na to da je međunarodna zajednica izuzetno jasna, „a to je i SBB-ovo opredjeljenje“, da bilo kakve Izmjene izbornog zakona koje se tiču izbora za člana Predsjedništva, neophodno trebaju uključiti i implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava „Sejdić-Finci“, „Pilav“, „Zornić“ itd.

- Ukoliko se izmjenama Izbornog zakona zadržava taj diskriminatorni model, mi to ne možemo podržati – kazao je Arnaut.

Upitan da li je, po njegovom mišljenju, prije raspisivanja općih izbora 2018. godine moguće doći do suštinskih izmjena Izbornog zakona BiH, odgovorio je da u SBB-u BiH misle da je moguće, „pogotovo zato što smo bili toliko blizu prošle godine rješenju za Mostar, upravo zahvaljujući prijedlozima SBB-a“.

- Ali tada nije bilo političke volje kod HDZ-a i SDA - kazao je Arnaut.

On je postavio i pitanje zašto Vijeće ministara BiH nije pripremilo izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem implementacije ovih presuda, uključujući presudu Ustavnog suda, već to radi grupa delegata.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je u  julu, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji su predložili delegati iz hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Martin Raguž i Mario Karamatić. 

Kako navode predlagači, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 15. novembar trebalo da razmatra zahtjev Doma naroda da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku.

(Fena/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.