18.11.2017. 9:20
0
Plakalo: Potezi koji ugrožavaju evropsku budućnost neće naići na podršku
Sva politička retorika u Bosni i Hercegovini trenutno je, na neki način, podređena izborima koji će biti održani naredne godine - ocijenio je u razgovoru za Fenu generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo. Međutim, on smatra da su bosanskohercegovački politički lideri, ipak, dovoljno odgovorni da shvate šta je dobro i pozitivno za građane BiH, a šta nije.

- U tom kontekstu, sve izjave ili potezi koji mogu ugroziti evropsku budućnost i perspektivu BiH neće naići na veliku podršku - mišljenja je Plakalo.

S tim u vezi, izrazio je nadu da u narednoj godini u BiH neće doći do stagnacije u evropskim integracijama, upravo zbog toga što je 2018. - izborna godina.

- Naprotiv, nadam se da ćemo mnogo više uraditi u 2018. godini u pogledu svih reformskih i procesa evropskih integracija - kazao je.  

Napomenuo je da su ovoj godini nositelji procesa EU integracija bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji su, kako je rekao, bili pokretački motor zajedno s ostalim ministrima u Vijeću ministara te članovima Predsjedništva kada su u pitanju reforme i smirivanje trenutne političke situacije u BiH.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH osvrnuo se i na prevođenje odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, podsjetivši da je Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici donijelo zaključak da je 15. decembar zadnji rok za dostavljanje odgovora bh. institucija na pitanja iz Upitnika.   

Kako je rekao, 28 poglavlja je već urađeno, verificirano i ide na prevođenje, dok još pet radnih grupa radi na ostalim odgovorima na pitanja iz Upitnika.

Plakalo smatra da je rok za davanje odgovora na sva pitanja iz Upitnika EK do polovine decembra optimalan rok, kako bi sljedeće godine odgovore mogli poslati u Brisel na analizu institucijama EU da bi im predočili na šta trebaju obratiti pažnju kada su u pitanju pregovori EU sa BiH.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.