20.11.2017. 13:12
0
"Ja sam prošao logor u Hadžićima, Ilidži i Kulu. Proživio sam ono što je najteže i najgore za dostojanstvo čovjeka"
Predsjednik Saveza logoraša Zeničko-dobojskog kantona i općinskog udruženja iz Kaknja Zihnija Bašić pratit će u srijedu izricanje presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, a na put je krenuo danas iz Sarajeva.

- U Hag idemo jer očekujemo satisfakciju i da pravda bude zadovoljena - kazao je Bašić Feni, dodajući da predstavlja preživjele žrtve torture.

Istakao je da sve žrtve znaju da je Mladić kriv i odgovoran za nedjela koja su počinjena u BiH te da veći zločinac nije mogao upravljati vojskom.

- Ja sam prošao logor u Hadžićima, Ilidži i Kulu. Žrtva sam posebne kategorije. Proživio sam ono što je najteže i najgore za dostojanstvo čovjeka. Mladića koliko god osude žrtvama nije dovoljno, ali nam treba da makar pravda bude zadovoljena - naveo je Bašić.

Iako smatra da je nedovoljno i sto godina da bude osuđen naglašava da će pravednom presudom žrtve i njihove porodice imati barem psihički mir.

Od suda u Hagu je očekivao da će zbližiti i pomiriti narode u BiH i regiji, ali da to nije postignuto, te da se i dalje ratni zločinci slave kao heroji.

- Čak imamo i situacije da budu imenovani na visoke funkcije. To nikako nije dobro za pravdu i pomirenje - rekao je Bašić.

U tome vidi problem kod svih naroda.

Međutim, tvrdi da je sud ipak uradio mnogo jer da nije bilo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, mišljenja je da mnogi slučajevi nikada ne bi bili dokazani.

- Bez obzira na presudu Mladiću i presude najavljene za narednu sedmicu, mislim da je sud u Hagu odigrao bitnu ulogu u međunarodnom krivičnom pravu i velikim dijelom ispunio svoje obaveze - kazao je Bašić.

U organizaciji Saveza logoraša u BiH danas je iz Sarajeva za Hag krenuo autobus sa preživjelim logorašima te novinarima koji će pratiti izricanje presude u srijedu.

Ratku Mladiću, koga Haški tribunal tereti za genocid i najteže ratne zločine, presuda će biti izrečena 22. novembra. Prema optužnici, Mladić se tereti za genocid u Srebrenici i još šest općina u BiH, progon nesrpskog stanovništva širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i zarobljavanje pripadnika UNPROFOR-a.

Suđenje je počelo 2012. godine. Za dokazivanje navoda optužnice Tužilaštvo u Hagu je saslušalo oko 170 svjedoka i vještaka, a odbrana oko 200. Mladić se nalazi u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.