21.11.2017. 19:11
0
Zločin protiv čovječnosti ponekad je i brutalniji od genocida
Oko 50 bivših logoraša iz Bosne i Hercegovine doputovali su u Holandiju, dan uoči izciranje presude komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, ili kako ga u medijima nazivaju – balkanskom krvniku.

Haško tužilaštvo tereti Mladića ga genocid nad nesrpskim stanovništvom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i nekoliko drugih tačaka optužnice. Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković novinarima objašnjava da Tužilaštvo Mladića, osim genocida, tereti i za zločine protiv čovječnosti u više općina na području Bosne i Hercegtovine, a ta kvalifikacija, kaže, ponekad znači da su zvjerstva njegove vojsjke bila jednaka ili teža nego u kvalifikacijama genocida.

- Pravno gledajući, genocid je progon i ubistva jednog naroda koja je neko unaprijed smislio. Na skali zločina on je na samom vrhu. Zločini protiv čovječnosti ne moraju biti unaprijed smišljeni, ali mogu biti jednako brutlani - kaže Mešković.

Ratko Mladić je bio komandant glavnog štaba Vojske Republike Srpske od 22. maja 1992. do 8. novembra 1996. godine. Tereti ga se po dvije tačke za genocid, pet tačaka za zločine protiv čovječnosti, četiri tačke za kršenje
zakona i običaja ratovanja. Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine. Suđenje mu je počelo godnu dana kasnije.

Suđenje je trajalo 530 dana. Tužilaštvo je pred Sud izvelo 169 svjedoka, odbrana 208. Bivši logoraši kažu da imaju dvije želje tokom izricanja presude Mladiću u srijedu: “Da se krvnik pojavi na Sudu i da sluša presudu, te da bude osuđen
po svim tačkama optužnice“.

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.