22.11.2017. 9:45
0
U iščekivanju presude: Doživotna robija za Ratka Mladića ili ne
Nakon saslušanja preko 300 svjedoka i pregledanja oko 10.000 dokaza, Haški tribunal će danas izreći presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Ispred Suda se nalazi veliki broj TV ekipa, udruženja žrtava iz BiH. Reporteri Patrije iz Haaga javlja da je sat i pol prije izricanja presude došlo do incidenta ispred sudnice. Jedna osoba doniejla je četničku zastavu i uzvikivala je da je Mladić heroj...

- Ako Mladić ne dobije maksimalnu kaznu zatvora, to će biti poniženje za žrtve, ali i za sud i njihov rad. Pravo mora zadovoljiti pravdu radi naše djece koja ostaju iza nas. Djeca moraju znati pravu istinu, živjeti zajedno i naučiti iz prošlosti da bismo mogli živjeti u budućnosti", kazala je Munira Subašić - predsjednica Udruženja Majke Srebrenice za Al Jazeeru Balkans uoči izricanja presude.

Zastavu mu je otela Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žene žrtve rata.

Mladić je optužen za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN).

Zločini su, po tužiocima, vršeni u okviru četiri udružena zločinačka poduhvata “u cilju stvaranja srpske države na velikim dijelovima teritorije BiH” sa što manje Bošnjaka i Hrvata. Mladić ih je “vojnom silom realizovao”, a Radovan Karadžić politički predvodio.

Dvije tačke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovječnosti, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja rata.

Tužioci su, u završnoj riječi u decembru 2016. godine, zatražili da Tribunal izrekne Mladiću doživotnu kaznu zato što je u svim tim zločinima presudna bila “njegova ruka”, odnosno “zločinačka namjera da se Bošnjaci i Hrvati uklone sa teritorije na koju su Srbi polagali pravo”.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.