22.11.2017. 13:18
0
Skandalozna izjava Aleksandra Pavića: Ratko Mladić će, uprkos ovoj presudi, otići u legendu
Analitičar Aleksandar Pavić smatra da haška presuda generalu Ratku Mladiću predstavlja nastavak rata protiv Republike Srpske i njenog postojanja, ali da će i pored toga general Mladić otići u legendu.

"Ovo je klasična haška presuda protiv srpskih učesnika u građanskom ratu u BiH. Ona samo utvrđuje ono što je bio i zadatak Haškog tribunala da prekroji istoriju i pokuša bar da napiše istoriju po kojoj su Srbi krivi za rat u BiH, da su počinili nepostojeći genocid u Srebrenici. Ovde nema iznenađenja, iznenađenje bi bila ma kakva druga presuda", rekao je Pavić Srni. 

On je dodao da je jedino u ovoj haškoj odluci dobro što Mladić nije osuđen za genocid u drugim opštinama u BiH, ali da je to slaba utjeha. 

"Umrljano je ime jednom časnom oficiru, koji je stao uz svoj narod u vreme agresije na njega i zajedničku državu. Ali, svi oni koji znaju istinu, znaju da će Ratko Mladić ovim otići u legendu. Kad-tad biće napisana istina i prava istorija prihvaćena", rekao je Pavić. 

"Sada više nego ikada ima dokaza da je u Srebrenici najveći broj ljudi sa muslimanske strane poginuo u borbama i 28. divizija Armije BiH bila je legitiman cilj", rekao je Pavić. 

On je istakao da se lažnim konstrukcijama hoće da "privali krivica na još jednog časnog srpskog oficira i srpski narod i na Republiku Srpsku". 

"Ovo jeste nastavak rata protiv Srpske i njenog postojanja, ali i Dejtona", rekao je Pavić. 

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. 

Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribunala koji su činili predsjedavajući Alfons Ori, te članovi Kristof Flige i Bakone Moloto. 

Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012. 

(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.