22.11.2017. 16:22
0
Bukvarević: Osigurano pola miliona maraka za zapošljavanje boračkih kategorija
Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata danas je u Sarajevu potpisalo 30 pojedinačnih ugovora za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju boračkih kategorija.
Radi se o 12 zadruga i 18 demobilisanih boraca, pripadnika boračkih zadruga ili kandidata s projektima zapošljavanja, čija je vrijednost 496.000 KM.

To ministarstvo već drugu godinu, kroz budžet FBiH osigurava sredstva za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga u ukupnom iznosu na nivou budžetske godine 1.500.000 KM.

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da danas potpisuju ugovore s trećom grupom podnosioca zahtjeva za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga u 2017. godini.

Podsjetio je da su u 2016. godini podržali projekte zapošljavanja za 24 boračke zadruge i za 71 zadrugara u ukupnom iznosu od 1,3 miliona KM.

- Do danas u 2017. godini smo podržali projekte zapošljavanja za 22 boračke zadruge i za 41 zadrugara, a danas dodjeljujemo sredstva u iznosu 496 hiljada KM za 30 korisnika, od toga je 14 zadruga i 16 zadrugara - naglasio je Bukvarević.

Također je naglasio da je Federalno ministarstvo u ovoj budžetskoj godini imalo odobrenih milion KM za projekte zapošljavanja, i unutrašnjim uštedama i preraspodjelom osigurano je još 500 hiljada KM na ovoj budžetskoj stavci.

Bukvarević je naglasio da su projekti zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca, kao i zapošljavanje svih drugih boračkih kategorija za njih poseban prioritet, ali i trajna obaveza.

- Federalno ministarstvo je na ovaj način pokazalo da dosljedno provodi programsko opredjeljenje da boračkim kategorijama pomogne u zapošljavanju kroz boračke zadruge ili pojedinačno i samim činom zapošljavanja borcima, kao i članovima njihovih porodica pomaže se u vraćanju njihovog dostojanstva - istakao je.

Cilj im je, dodao je Bukvarević, zaposliti što više pripadnika boračkih kategorija ili članove njihovih porodica učiniti korisnim članovima društvene zajednice te pomoći im u rehabilitaciji od ratnih trauma.

- Prije nego je komisija predložila dodjelu sredstava izvršen je detaljan pregled dokumentacije, te obilazak i pregled kandidovanog projekta na terenu - kazao je Bukvarević te dodao da očekuje da će do kraja godine imati još jednu grupu zadrugara koji će ispuniti kriterije i dobiti sredstva te da će s tim zaokružiti ukupnu podjelu milion i po KM.

- U narednoj godini planiramo taj nivo budžetskih sredstava zadržati, a uz određene uštede i povećati - kazao je.

Bukvarević je također istakao da su u potpunosti usaglasili s predstavnicima boračkih organizacija kriterije za raspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 7 miliona KM po transferu za rješavanje socijalno-statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica.

- Predstavnici koordinacije boračkih udruženja ARBiH i HVO-a su svojim potpisima i pečatima ovjerili ovaj dogovor - kazao je Bukvarević te izrazio očekivanja od Predstavničkog doma i od Doma naroda Parlamenta FBiH da čim prije usvoje rebalans budžeta kako bi mogli objaviti javni poziv i pomoći borcima koji su u stanju potrebe.

Uime Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike BiH Šerif Patković zahvalio je Ministarstvu i Vladi FBiH koji su prepoznali taj projekt.

- Potvrdit ćemo činjenicu da će se BiH i dalje graditi i mi ćemo u njoj raditi i boriti se - naglasio je.  

Također je istakao da je boračka kategorija nastala na temeljima odbrane BiH te da će nastaviti graditi BiH i s takvim projektima.

Uime Koordinacije boračkih udruženja HVO-a Nikica Tomić izrazio je zadovoljstvo zbog raspodjele sredstava, ističući da je to najugroženija kategorija ljudi koji uistinu žele živjeti od svoga rada.

- Ovo je projekt koji se temelji na dodjeli sredstava kako bi pomogli ljudima, braniteljima, demobilisanim borcima da počnu svoj rad, ali i zadrugama kako bi lakše opstali u konkurenciji - naglasio je.

 Almir Korač iz Zadruge "Keno" iz Čapljine dobio je sredstva za zasad jagodičastog voća. Zahvalio je ministru Bukvareviću na prepoznavanju ovih projekata.

Predstavnik zadruge "Goršak" iz Kupresa i bivši pripadnik HVO-a Marko Lovrić smatra da je jako dobra stvar što je Ministarstvo prepoznalo Kuprekšku visoravan te uvjete u kojima oni žive.

- Mislim da ćemo opravdati sredstva i uvažiti sve njihove zahtjeve - zaključio je.
 
(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.