22.11.2017. 18:22
0
Izetbegović: Uvjeren sam da se većina Srba ne poistovjećuje sa Mladićem
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održao je pres-konferenciju povodom presude Ratku Mladiću. Govoreći o samoj presudi i tačkama po kojima je Mladić osuđen, Izetbegović je naveo je da je sudija Orie izjavio da će Mladić ostati upamćen u svijetu kao zločinac za najstravičnije zločine koje čovječanstvo poznaje.

"Nadam se i uvjeren sam da je formulacija o bosanskim Srbima trebala biti precizinija i odnositi se na rukovodstvo bosanskih Srba i Miloševićev režim koji su organizovali zločine u BiH i uvukli narod u njih. Uvjeren sam da tiha pretežna većina bosanskih Srba ne poistovjećuje sa Ratkom Mladićem i sa zločinima koje sam namjerno pobrojao, da ih ne opravdava".

''Od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH je skinuti hipoteku zloičina sa naroda, locirati je na pojedince bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i kakve su funkcije obnašali. Ratko Mladić je zločinac i kukavica jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu, civile'', dodao je član Predsjedništva, prenosi N1.

On je naglasio da nijedan narod Ratka Mladića ne bi smio smatrati herojem.

''Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija sa kojima valja dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio zvati herojem, praviti o njemu pjesme, ne bi smio slaviti zločine, odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice. Nadam se da će presuda Ratku Mladiću donijeti takvu vrstu otreženjenja i prestanak takve prakse u BiH. Prihvatanje istine je jedini put i jedini način u da budućnost u BiH bude bolja od prošlosti'', zaključio je on.

(N1/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.