25.11.2017. 21:15
0
Charlie Chaplin sa Une
Raif Ferhatović iz Bihaća je majstor prerušavanja i komedije.

Dogegao se preko mosta koji polovi grad Bihać i spaja dvije obale Une, ali dogegao se i do srca Bišćana. Pozdravlja sve i svakog i buduće obožavaoce malim okruglim šeširom uz vragolast smješak kavaljera. Staje gotovo kod svakog prolaznika, rukuje se, objašnjava na svoj način, mimikom..

Čarli Čaplin – ali ne onaj koji je snimio niz najsmješnijih i najpopularnijih filmova negdje do polovine prošlog stoljeća. Ovo je bihaćki, sa Une. Kralj prerušavanja i komedije. Raif Ferhatović. Ušao je već u sedmu deceniju života u kojem se najviše bavio uređivanjem i osmišljavanjem izloga, dekoracijama i “davanju duše” prostoru, kako uobičajava kazati, piše “Al Jazeera“.

Postao Chaplin

A onda, odjednom, postao je Čarli Čaplin.

“Naučio sam nuditi stalno nešto novo, originalno, u izlozima, u prostoru u kojem sam radio. I negdje prije dvadesetak godina u Bihaću je kretala kulturna manifestacija ‘Ulicom Bišća’, kulturna šetnja ulicom grada, koju su na neki način trebali ‘opunjavati umjetnici, slikari, glumci, pjesnici, ali na svoj poseban način predstaviti sebe i svoj rad, nekako malo drugačije. Rodila se ideja da konačno ulicom Bišća prošeta Čarli Čaplin. I tako je krenulo. Godinama sam se oduševljavao njegovim filmovima Svjetlost grada, Moderna vremena, Veliki diktator, Gospodin Verdo… U mislima ga oponašao. Volim imitiranje, oponašanje. Ide mi to nekako. A bolje prilike od Čaplina i ‘ulice Bišća’ nije bilo“, počinje priču Raif Ferhatović, kojeg u gradu više po tom imenu ne prepoznaju. Ali, ne samo ovdje, već i širom BiH, ali i u gradovima u susjednoj Hrvatskoj, u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj.

Humorom nesvakidašnjim i mimikom osvojio je Bišćane, ali sve gdje bi se pojavio. I tako dvadeset godina. Čovjek sa hiljadu lica, veselja. Njegove transformacije u lik Čarli Čaplina su nezaboravne. Zato, nema manifestacije a da tu nije Čaplin. U onim kulturnim, pa sportskim, među vozačima je, penzionerima, svugdje. U Bihaću će kazati “njegovog perfomansa se ni Holivud ne bi postidio.”

“Posla u uređivanju izloga, prostora, dekoratera je nekako sve manje i ja sam se onda okrenuo Čaplinu. I tako nastavio živjeti, kao Čaplin, ali sa Une. Čak je bilo poziva, ponuda, da odem, ali nisam mogao.”

Svoju opčinjenost slavnim umjetnikom pojašnjava: “Oduševljava me da njegova naivnost, dobronamjernost, pa široki osmijeh, otmjeno držanje i džentlmenski maniri u otrcanom odijelu, uski kaput, prevelike hlače i cipele, koje sam jedva našao, mali šešir na glavi. Pa onda ono da stalno upada u neke nezgode i nevolje i uvijek se iz njih izvlači čudom čuda, nasmijava ljude do suza. I sve se to sa Čaplinom odvija najčešće u tišini. Zato i ja osluškujem tišinu i ja da bih uspio moram čuti tu tišinu, tu muziku tišine… Eto, to je postalo i dio mene. A koliko uspijevam svjedoči da sve više imam poziva za gostovanja u Hrvatsku, u Sloveniju, u Austriju, pa širom BiH. Čest sam gost i televizijskih kuća.”

Izučava i osvaja likove

A, onda se uz Čaplina pojavljuju i drugi likovi. Pećinski čovjek, pa samuraj…

“Nema u čemu me nema. Stalno izučavam te likove, pratim i polako ih osvajam, jer, postalo mi je to zanimanje“, kaže.

“Ali, najdraži mi je Čaplin, pogotovo što uvijek uspijevam da se podignem i bezbrižno nastavim put u životnu neizvjesnost. Pomoglo mi je to da sam lakše prelazio i preko brojnih životnih problema, čak i onih egzistencijalnih. Sve što radim, ideja, sve razvijam u hodu i nikad ništa nisam uspio pripremiti ranije, ništa unaprijed ne pripremam.”

“Zanimljivo“, kazat će dalje Ferhatović, “i životni put i moje odrastanje kao da imaju nekakvog dodira sa slavnim glumcem.”

I, zaista ne samo da je razvio Čaplijev lik, već kao da živi.

Čaplin je plivao, igrao, bavio se nogometom, pušio, rijetko pio. I ovaj sa Une je poznati plivač, pobjednik u svim skokovima na Uni, utemeljivač i nosilac malonogometne ljetne lige.

I poput lika koji je spreman na smicalice i on živi s tim i u svojim pokušajima da život učini ljepšim svojim sugrađanima bihaćki Čaplin živi skromno.

Čaplin se na Uni pojavio i svoju je prvu šetnju počeo “Ulicom Bišća” prije dvadeset godina. Stoga je na ovogodišnjoj Manifestaciji obilježio jubilej manifestacije, ali i svoj.

Tim je povodom stigao i na film. Onaj u kojem je glavni lik – “Čaplin sa Une.”

U kojem je zapravo na svoj način ispričao sve o Čarliju Čaplinu. Onom sa Une, svakako.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.