26.11.2017. 11:17
0
Naredne sedmice početak obnovljenog suđenja za zločine u Srebreniku
Naredne sedmice pred Apelacionim vijećem Suda BiH počet će obnovljeno suđenje Ekremu Ibračeviću za zločine počinjene u Srebreniku.
U utorak, 28. novembra, počet će obnovljeno suđenje Ibračeviću koji je prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora jer je, kao načelnik vojne bezbjednosti Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku, podržavao nečovječne uslove u zatočeničkom objektu u Rapatnici.

Ova presuda je ukinuta i naloženo je održavanje ponovljenog suđenja

Pred Apelacionim vijećem u petak, 1. decembra, bit će iznesene žalbe na prvostepenu presudu kojom su Muamir Jašarević i Sead Velagić osuđeni na ukupno dvije i po godine zatvora za zločine nad civilima srpske nacionalnosti počinjene u Livnu, dok je Zdenko Andabak oslobođen.

Završne riječi Tužilaštva  BiH bit će iznesene u ponedeljak, 27. novembra, na suđenju Slobodanu Karagiću, optuženom za zločine počinjene u Doboju, te na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici.

Istog dana sa izvođenjem svojih dokaza počet će odbrana Šabana Haskića, koji je sa Minetom Akeljićem, Senadom Bilalom, Hazimom Patkovićem i Šemsudinom Đelilovićem optužen za učešće u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Iduće sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Vogošći, Zvorniku, Kotor – Varoši, Trnovu, Prijedoru, Višegradu i drugim bh. gradovima, javlja BIRN-Justice report. 

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.