30.11.2017. 15:25
0
Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, otvorio je danas u Sarajevu konferenciju, koju organizira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, povodom 3.decembra - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Konferencija na temu "Preporuke i zaključna razmatranja UN Komiteta o pravima osoba s invaliditetom o Inicijalnom izvještaju Bosne i Hercegovine", okupila je veliki broj predstavnika udruženja osoba s invaliditetom, kao i predstavnika institucija BiH i nevladinog sektora, navodi se u saopćenju Ministarstva za ljudksa prava i izbjeglice.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice je podsjetio da je Bosna i Hercegovina ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom u aprilu 2010. godine, a prvi Izvještaj o njenom provođenju podnijela Komitetu za prava osoba s invaliditetom u februaru 2013.godine. Prezentacija prvog Izvještaja o provođenju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u BiH održana je u martu ove godine, nakon čega je Komitet za prava osoba s invaliditetom objavio zaključna razmatranja i preporuke za Bosnu i Hercegovinu.

Jović je naglasio da je pred Bosnom i Hercegovinom težak zadatak, ne samo da implementira preporuke Komiteta, koje ukazuju na najveće probleme i izazove, nego da unaprijedi opšti standard i osigura uključivanje osoba s invaliditetom u sve tokove društvenog života.

Izrazio je nadu da će današnja konferencija doprinijeti bržem iznalaženju efikasnih rješenja za implementiranje preporuka Komiteta i pozvao sve predstavnike organizacija osoba s invaliditetom da upute svoje prijedloge i zahtjeve nadležnim institucijama svih nivoa vlasti u BiH, saopćeno je.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.