3.12.2017. 11:45
1
Intenzivne aktivnosti Vlade na prelasku na jednošalterski sistem poslovanja
U okviru realizacije reforme procesa registracije poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini, Vlada Federacije BiH provodi aktivnosti na uspostavi jednošalterskog sistema poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata.

- Već je urađena analiza trenutnog procesa registracije poslovnih subjekata i identifikovana su mjesta gdje se proces može pojednostaviti i ubrzati. Zatim napravljena je analiza i prijedlog za uspostavljanje sistema elektronske registracije poslovnih subjekata kroz koji će se elektronski povezivati vladine institucije koje rade na procesu registracije i omogućiti im da izvršavaju svoje dužnosti brže, jednostavnije i sa više transparentnosti – potvrđeno je Feni iz Generalnog sekretarijata Vlade FBiH.

Kako navode, izrađen je Akcioni plan za uspostavljanje jednošalterskog sistema, a pripremljeni su prijedlozi za hardversku i softversku infrastrukturu, te započete pripreme promjena zakonske regulative neophodne za funkcionalnost sistema.

O toj temi Vlada Federacije BiH planira polovinom decembra održati sjednicu, na kojoj će razmatrati zakonska rješenja, koja se odnose na izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima, koje će izraditi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije radi omogućavanja jednošalterske registracije.

Uz to, federalna ministarstva pravde i finansija zadužena su za izradu Prednacrta zakona o registraciji poslovnih subjekata i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Finansijsko-informatičkoj agenciji.  

- Ova zakonska rješenja će pripremiti podlogu za uspostavljanje jednošalterskog sistema poslovanja i elektronsku registraciju poslovnih subjekata u Federaciji BiH. U praksi, izmjene i dopune zakona i uspostava sistema će proizvesti mnoge beneficije za poslovne subjekte kao što su smanjenje neophodnih koraka za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji BiH za 50 posto i smanjenje troškova registracije - ističu iz Generalnog sekretarijata Vlade FBiH.

Također, omogućuje se obavljanje registracije novog poslovnog subjekta na samo jednom mjestu, a doći će do povećanja transparentnosti rada Vlade Federacije BiH putem uspostave mogućnosti online pretraživanja poslovnog registra.

Ukupan cilj uspostavljanja jednošalterskog sistema poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata koje pokreće Vlada Federacije BiH je da generalno poveća konkurentnost privrede Federacije BiH i da stimuliše poslovne subjekte povećanjem efikasnosti, efektivnosti, kvaliteta, fleksibilnosti i transparentnosti usluga koje se pružaju poslovnim subjektima, kroz korištenje inovativne informacione i komunikacione tehnologije. 

(FENA/Merima Druškić) 

Vlada FBiH
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.