3.12.2017. 16:04
0
Komšić: Zemlju moramo sačuvati
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik DF-a Željko Komšić bili su uvodničari na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Kruga 99" danas u Sarajevu, a govorili su na temu „Izbornim zakonodavstvom do obnove društva Bosne i Hercegovine – dijalog s civilnim društvom“.
Vlast u BiH se trenutno najviše spori oko izmjena Izbornog zakona u BiH, što je dovelo do blokade svih reformskih procesa važnih za standard građana. Vodeće hrvatske stranke žele novi izborni zakon u BiH na način koji bi Federaciju dodatno podijelio po etničkim jedinicama, što je za stranke ljevice neprihvatljivo.

Komšić smatra da priča o Izbornom zakonu, na način na koji je vode vladajuće partije u BiH, ima samo za cilj dodatno produciranje političkih i etničkih svađa u zemlji ali ne i postizanje konkretnih pomaka u bh. društvu. 

Rekao je da malo teže prihvata „indiferentan stav međunarodne zajednice prema ovoj priči“, iako su, dodao je, stranke lijevog bloka razgovarale više puta s predstavnicima međunarodne zajednice, upravo na tu temu.

"Bitka jeste teška, nemate baš puno saveznika sem običnog svijeta koji je opet najjači saveznik u svakoj borbi. Imate tu zaista dvostruke standarde kada je riječ o BiH, ali mi tu bitku moramo nastaviti", izjavio je Komšić.

SDP i DF su nedavno uputile u Parlament FBiH Prijedlog Zakon o izbornim jedinicama, koji bi mogao unaprijediti i sam Izborni zakon Bosne i Hercegovine, oko kojeg se spori vlast u Bosni i Hercegovini.
Iz tih stranaka navode da njihov prijedlog nalazi balans između etničkog i individualnog prava naroda i građana u BiH, stvarajući osnovne pretpostavke da svi građani i narodi budu jednakopravni u BiH, odnosno u konkretnom slučaju da budu jednakopravni u Federaciji BiH.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.