8.12.2017. 11:05
0
Mladi ambasadori u akciji pomirenja: Pjesma, smijeh i besplatni zagrljaji
Ovog vikenda će Drvar, Prijedor i Sanski Most kroz umjetničke performanse poslati poruke prijateljstva, ljubavi i suživota namijenjene svim etničkim grupama u BiH, a posebno mladim generacijama.

Projekat USAID-a simboličnog naziva re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade širom zemlje da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Mladi ambasadori pomirenja iz deset bh. gradova, koji su u prvom dijelu projekta pokazali najviše afiniteta za osmišljavanje i provođenje društveno odgovornih aktivnosti, dobili su zadatke da osmisle događaje kroz koje će uticati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih.

Tako će danas mlada Prijedorčanka Nina Fušter (18) u svom gradu organizovati flash mob performans u okviru kojeg će se na glavnom gradskom trgu okupiti 40-tak građana i zajedno otpjevati popularnu pjesmu "Ovo je zemlja za nas", kultne beogradske grupe EKV.

U subotu, 9. decembra će ambasador iz Drvara Neđo Ždrnja (27) održati stand-up predstavu u gradskom Domu kulture, gdje će na humorističan način predstaviti publici projekat re:Generacija, osvrćući se na vladajuće predrasude i stereotipe, ali i neka obećanja gradskih vlasti. Predstava će biti održana 9. decembra.

Nedjelja, 10. decembar je rezervisana za besplatne zagrljaje u Sanskom Mostu gdje je Issa Ičanović (23) osmislio zanimljiv društveni eksperiment. Učesnici će se ovom prilikom sugrađanima predstavljati pod drugim imenima kako bi ustanovili da li će prolaznici prihvatiti besplatan zagrljaj od osobe druge etničke pripadnosti. Dijeljenje besplatnih zagrljaja će biti održano u malom parku na Zdeni, u centru grada.

Ovi događaji označavaju početak sličnih aktivnosti koje će mladi ambasadori pomirenja organizovati i u drugim gradovima, a sve u cilju podizanja svijesti o suživotu, poštivanju i prijateljstvu među svim etničkim grupama u BiH, saopćili su organizatori.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.