8.12.2017. 11:13
0
Izmijeniti zakon u cilju sankcioniranja počinioca krivičnih djela putem IKT-a
U Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine uočeni su nedostaci kada je u pitanju sankcioniranje počinioca krivičnih djela putem informaciono-komunikacijskih tehnologija (IKT) te su Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Centar ženskih prava pokrenuli inicijativu za izmjenu tog zakona.

Direktorica Agencije Samra Filipović-Hadžiabdić pojasnila je da je tim povodom danas u Sarajevu i organiziran okrugli sto u okviru "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", dodajući da su već neko vrijeme u medijima primjetne pojave seksizama i rodnih stereotipa.

Upozorila je na posljednje takve istupe državnih službenika, a upravo slučaj seksističkih napada na dvije novinarke bit će tema današnjeg okruglog stola kako bi se utvrdilo da li on može doprinijeti kvalitetnijim izmjenama zakona.

Podsjetila je da Agencija za ravnopravnost spolova pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH reagira na pojave, a na konkretne slučajeve reagira u slučaju prijavljivanja kako ne bi bilo različitog tretmana prema građanima.

- Kada je u pitanju slučaj napada na dvije novinarke, Agencija će postupiti po prijavi i ispitati ovaj slučaj, a prema Zakonu o ravnopravnosti spolova čini mi se da ovaj slučaj spada pod uznemiravanje - kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Predsjednica Centra ženskih prava Meliha Sendić napomenula je da je ovo prva inicijativa u BiH koja se odnosi na bilo kakvo sankcioniranje putem bilo kakvih tehnologija.

Prema podacima koje su prikupili tokom davanja besplatne prave pomoći uočili su da je više od 50 posto žena zatražilo pomoć za slučajeve porodičnog prava, ali zatražile su i pomoć kako se zaštiti kada ih partner prati ili prijeti putem mobilnih aplikacija.

- Na ta pitanja nismo imali odgovor te smo organizirali sastanke s predstavnicima policijskih i pravosudnih institucija gdje smo ustanovili da ne postoji zakonska odredba koja bi mogla odgovoriti na to i zbog toga smo pokrenuli ovu inicijativu - pojasnila je Sendić.

Urednica emisije "Interview 20" Sanela Prašović-Gadžo na koju se odnosi posljednji slučaj napada kazala je da se nerijetko događa da javne osobe budu izložene ovakvim napadima, naglašavajući da nije sporan samo jedan objavljeni post nego podrška koja mu je pružena, ali i brojni komentari na društvenim mrežama i portalima.

Istaknula je i da razmatra pokretanje tužbe protiv portala koji kao mediji omogućavaju vrijeđanje nje, njene porodice kao i druge novinarke Arijane Saračević-Helać, tvrdeći da su oni odgovorni za sadržaj koji plasiraju u javnost, dodajući još da za ovakve slučajeve nije dovoljna samo osuda.

Inicijativa za izmjenu Krivičnog zakona FBiH proslijeđena je Ministarstvu pravde FBiH, a potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović također je podržala ovu inicijativu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.