8.12.2017. 15:06
0
Bit će burnih rasprava: I SDA-ov i HDZ-ov Izborni zakon pred poslanicima, niko nema većinu!
Stranka demokratske akcije (SDA) je uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a o njemu će se raspravljati 15. decembra na sejdnici Predstavničkog doma PSBiH dan kasnije nego li će se raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojeg predlaže HDZ BiH, odnosno HNS.
Iza SDA-ovog prijedloga stoje u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Asim Sarajlić, Nermina Kapetanović, Safer Demirović i Hazim Rančić.  Parlamentarci iz reda SDA predložili su da se Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH razmatra po osnovnom, odnosno redovnom zakonodavnom procesu.

To u prijevodu znači da će predložene izmjene proći komisijsku fazu te da će ostalim parlamentarcima biti data mogućnost da amandmanski djeluju.

Zahtjev Doma naroda odnosno Kluba hrvatskog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine raspravljat će se po hitnom postupku. Evidentno je da nema većine niti za jedan prijedlog, pa je za očekivati burnu raspravu, ali bez konkretnih djela.

SDA-ov PRIJEDLOG

SDA je predložila da se u Izbornom zakonu BiH izmijeni član 10.12, stav (2), tako da se za svaki kanton broj stanovnika iz konstitutivnog naroda i iz reda ostalih dijeli brojevima 1, 3, 5, 7 i tako dalje, sve dok je to potrebno za raspodjelu. 

Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda redaju se zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu daje se jedno mjesto u svakom kantonu koji ima najmanje jednog takvog poslanika u svom zakonodavnom tijelu. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi.

Izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Grad Mostar kažu da se Gradsko vijeće sastoji od 35 vijećnika koji se biraju u izbornim jedinicama na način: četiri vijećnika iz Izborne jedinice 1, osam vijećnika iz Izborne jedinice 2, po tri vijećnika iz Izbornih jedinica 3 i 4, deset vijećnika iz Izborne jedinice 5, šest vijećnika iz Izborne jedinice 6 i jedan vijećnik iz Izborne jedinice 7. 

Izborne jedinice su Centralna zona i šest gradskih područja koja odgovaraju bivšim općinama čije su granice utvrđene mapom priloženom uz Prijelazni statut Grada Mostara. Izborna jedinica 1 sastoji se od gradskog područja Mostara-Sjever, Izborna jedinica 2 od gradskog područja Mostar-Stari Grad, Izborna jedinica 3 od gradskog područja Mostar-Jugoistok, Izborna jedinica 4 od gradskog područja Mostar-Jug, Izborna jedinica 5 od gradskog područja Mostar-Jugozapad, Izborna jedinica 6 od gradskog područja Mostar-Zapad i Izborna jedinica 7 od Centralne zone. 

HDZ-ov PRIJEDLOG

Predlaže se primjena tzv. ABC modela, prema kojem bi Federacija BiH bila jedna izborna jednica sa tri izborna područja, i to po etničkom principu. Ključni faktor je posljednji popis stanovništva. SDA je izričito protiv ovog prijedloga.

Praktično - to znači da ako npr. Bošnjak dobije najveći broj glasova u hrvatskom području, neće moći biti član Predsjedništva BiH. Sporan je i prijedlog izbora delegata u Domu naroda u Federaciji. HDZ BiH i to dijeli na područja, tako da npr. Hrvat ne bi mogao biti izabran ako sjedi u Skupštini Kantona Sarajevo, ni Bošnjak iz Kantona 10.

U prijedlogu HDZ-a BiH nema ni slova o provedbi presuda poput one Sejdić i Finci, na čemu SDA izričito insistira. Umjesto kompromisa, čuju se samo najave blokada bh. institucija i glasine o neodržavanju općih izbora iduće godine.

Prijedlog HDZ-a BiH nije predvidio ni promjene u sastavu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a potrebno je da u taj zakonodavni dom moraju biti uključeni i predstavnici iz reda ostalih.

Kada je u pitanju rješenje pitanja za Grad Mostar, HDZ-ov prijedlog identičan je onome koji je odbačen neposredno prije izbora 2016. godine.

HDZ i HNS BiH predlažu da se Gradsko vijeće Grada Mostara i dalje sastoji od 35 vijećnika koje neposredno biraju birači upisani u Centralni birački spisak. Određeni broj vijećnika birao bi se iz izbornih jedinica prema formuli proporcionalne zastupljenosti, dok bi se kompenzacijski mandati dodjeljivali s teritorije cijelog područja Grada Mostara. Svaki konstitutivni narod imao bi najviše 15, a najmanje četiri vijećnika, dok bi "ostali" imali jednog vijećnika

Birač bi imao jedan glasački listić za mandate proporcionalne zastupljenosti u višečlanim izbornim jedinicama za koje je birač upisan u Centralni birački spisak. Ovaj glasački listić uzimao bi se u obzir i za raspodjelu kompenzacijskih mandata.

Od 35 mandata za Gradsko vijeće Grada Mostara, između 23% i 27% bili bi kompenzacijski mandati. Preostali mandati raspodjeljivali bi se u izbornim jedinicama, kojih bi bilo pet.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.