10.12.2017. 13:40
0
Salkić: Pismo Lukača doživljavam kao pokušaj pritiska na mene i moj rad
Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da nedavno pismo ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, „doživljava, najblaže rečeno, kao pokušaj pritiska na njegov rad i pokušaj uticaja na kreiranje njegovih političkih stavova u budućnosti“.

Ovo pismo je pokušaj da se jasan stav Bošnjaka iz Banje Luke osujeti, kao i dalja borba za ravnopravnost i zastupljenost konstitutivnih naroda u MUP-u RS - naveo je Salkić.

Lukačevo pismo obiluje, kako tvrdi, tendencioznim i jednostranim stavom, s ciljem „markiranja njega kao problema i potencijalnog cilja“.

- Ono što ministar treba znati jest da mene ne može zaplašiti, niti se može uticati na moje političko djelovanje neargumentovanim i tendencioznim djelovanjem - naveo je entitetski potpredsjednik.

Lukač treba da, kako kaže, osigura poštivanje Ustava, zakona, te da poštuje odluke nadležnih sudova.

- Za početak ga pozivam da poštuje Ustav bh. entiteta RS, posebno član 97., koji garantuje zastupljenost konstitutivnih naroda u MUP-u RS prema popisu iz 1991. godine. Ministrovo nije da piše pisma, već da podnosi izvještaje, a ja nikad ni jedan izvještaj iz Ministarstva nisam dobio o procjeni i stanju sigurnosti u entitetu. Da dobijam izvještaje, možda bih i mogao kazati neku lijepu riječ o određenim postupanjima i radnjama - ustvrdio je Salkić.

Također, za početak bi, naveo je, ministar „trebao prestati veličati ratne zločince i time poslati pozitivnu poruku građanima da se svi tako trebaju ponašati“.

- Čitav svijet vidi da Milorad Dodik, kao politički i svaki drugi ministrov šef, širi nacionalnu mržnju, netrpeljivost i poziva na rušenje Ustava, ne poštuje odluke Ustavnog suda i zbog toga je na crnim listama. Samo to ne vidi ministar Lukač i ne upozorava ga da to ne čini i ne šalje mu pisma upozorenja, već ga podržava i pomaže u njegovim aktivnostima - tvrdi Salkić.

Ministar će, navaljuje, u narednim danima dobiti pisani odgovor na pismo, jer je „evidentno da odbija svaku vrstu komunikacije, pa su ostala pisma kao nešto na što on i njegove službe ne mogu uticati“.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač prethodno je naveo da “potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić ovih dana u javnost plasira opasne poruke, koje su u službi raspirivanja međuetničke i vjerske netrpeljivosti”.

Lukač je u pismu upozorio Salkića “da svojom nepromišljenošću poziva na urušavanje Ustava i zakona RS-a i BiH".

- Pozivanjem OHR-a, ostalih međunarodnih organizacija i Upravnog odobra za provođenje mira u BiH da prenesu pitanje javne bezbjednosti građana s entiteta na nivo BiH, direktno urušavate ustavni poredak ove zemlje - istakao je Lukač u pismu, koje je objavio RTRS.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova u pismu “izražava žaljenje što Salkić, kao potpredsjednik RS-a, svojim ponašanjem i istupima ne doprinosi suživotu i toleranciji u BiH, već uznemirava građane srpske i bošnjačke nacionalnosti”.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.