11.12.2017. 13:08
0
Aplikacija koja omogućava bržu razmjenu informacija u borbi protiv korupcije
Aplikacija za proaktivno praćenje provođenja antikorupcijskih strategija i akcionih planova, za koju je direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić kazao da će omogućiti bržu razmjenu informacija i realnu sliku na terenu o tome šta je urađeno, a šta predstoji, uručena je danas predstavnicima timova za borbu i sprječavanje korupcije koji djeluju na nivou Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH i kantona.

Aplikaciju su na ceremoniji upriličenoj u Sarajevu uručili predstavnici Misije OSCE-a u BiH, u saradnji sa APIK-om.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba istakao je da borba protiv korupcije u BiH predstavlja veliki izazov, iako je to jedan od glavnih prioriteta koji zahtijevaju građani BiH.

Ocijenio je da je institucionalni okvir u BiH veoma složen te da je odgovornost za politiku djelovanja i sprječavanja korupcije rascjepkana između velikog broja institucija i organa na različitim nivoima vlasti.

Kako je rekao, Misija OSCE-a u BiH pruža podršku organizaciji koordinacionih sastanaka između timova za borbu protiv korupcije i APIK-a, kao dio svojih napora na jačanju kapaciteta izgradnje koordinacije u svrhu djelotvornog provođenja usvojenih strategija za borbu protiv korupcije.

S tim u vezi, naglasio je da će danas uručena aplikacija biti dobro i konkretno sredstvo za monitoring provođenja odgovarajućih planova i strategija za borbu protiv korupcije.

Poručio je da će OSCE biti na raspolaganju bh. organima vlasti u borbi protiv korupcije u njihovim naporima te da će pružati pomoć onoliko dugo koliko vlasti od njih to budu tražile.

Direktor APIK-a Hasim Šabotić pojasnio je da će aplikacija omogućiti svim tijelima na svim nivoima vlasti da razmjenjuje podatke i informacije sa APIK-om te da vrše monitoring provedbi strategija, uvažavajući ustavnu strukturu u BiH.

Napomenuo je da je aplikacija isključivo namijenjena timovima na nižim nivoima vlasti, odnosno institucijama koje su nadležne da provode strateška antikorupciona dokumenta.

- Tada ćemo, na neki način, svi govoriti jednim glasom u BiH kada je u pitanju borba protiv korupcije - istakao je.

Podsjetio je da je APIK prije par mjeseci sa Misijom OSCE-a obišao sve timove na svim nivoima vlasti u BiH te da je Misija platila IT eksperta uz čiju pomoć je instalirana aplikacija.

- Tako ćemo s timovima razmjenjivati elektronske podatke i informacije, počevši prvo od državne Strategije za borbu protiv korupcije za period 2015-2019. godina te njenog monitoringa. To će nam omogućiti da vidimo dokle smo stigli, šta smo uradili, koje mjere nisu provedene, a koje jesu - kazao je Šabotić.

Ukazao je na činjenicu da je korupcija zastupljena u svim segmentima bh. društva, negdje u većoj, negdje u manjoj mjeri, a da bi se odgovorilo na tu pošast, direktor APIK-a smatra da je potrebna sistemska borba.

- Sistem nije samo APIK već i građani, nevladine organizacije, pa i mediji. Samo tako možemo ući u borbu protiv korupcije - zaključio je.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.