11.12.2017. 13:20
0
Delegacija iz BiH u posjeti najboljim praksama inkluzije u Sloveniji i Hrvatskoj
Upoznati neke od najboljih praksi koje se u Hrvatskoj i Sloveniji provode u oblasti inkluzije djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, bio je cilj studijskog putovanja za profesionalce iz BiH, koje je u prvoj sedmici decembra upriličila organizacija Save the Children.

Predstavnici Ministarstava obrazovanja Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, te profesionalci i direktori iz redovnih i specijalnih škola, činili su dvadesetočlanu delegaciju koja je tokom  četiri dana boravila u šest institucija.

Različita  iskustva koja su prezentirale kolege iz Slovenije i Hrvatske dala su dragocjen uvid u široku sliku provođenju inkluzije u regiji, navodi se u saopćenju organizacije “Save the Children”.

Studijsko putovanje organizirano je uoči predstavljanja Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u obrazovanje u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo koja će predstavljati osnovni pravac za uspostavljanje adekvatnijeg sistema inkluzije.

Uz podršku organizacije "Save the Children", ministarstva obrazovanja su radila na izradi Strategija u proteklih godinu dana, što je uključivalo konsultacije sa 200 relevantnih aktera u svakom kantonu. 

 - Stečena iskustva su izuzetno značajna s obzirom na činjenicu da se u Kantonu Sarajevo usvaja Strategija za inkluzivno obrazovanje sa sedmogodišnjim planom implementacije. Posebno je važno istaći iskustva koja smo stekli o načinu organiziranja centara za podršku inkluzivnom obrazovanju, kojih nemamo u Kantonu Sarajevo, a koji je planiran u Strategiji i koji će se otvoriti nakon procesa transformacije dvije specijalizirane ustanove u Kantonu Sarajevo. U „Malom domu“ u Zagrebu smo imali priliku upoznati načine organiziranja ovakvog centra za podršku, koji podrazumijeva ranu intervenciju, rehabilitaciju, edukaciju nastavnika i roditelja. Ovakav tip centra podrške najsličniji je oblik organizacije koji je planiran Strategijom i koji je neophodan u Kantonu Sarajevo, kao sistem podrške od predškolskog do visokoškolkog nivoa obrazovanja - izjavio je ministar obrazovanja i nauke KS Elvir Kazazović. 

Menadžerica implementacije programa iz organizacija "Save the Children" Fatima Smajlović ističe kako se u ova dva kantona prilično odmaklo u inkluzivnim praksama.

 - Nastojimo da prakse iz regiona ujednačimo sa praksama u BiH i naravno sa Europskim standradima i dostignućima - naglasila je Smajlović.

Osim pomenutog centra „Mali Dom“ u Zagrebu, delegacija iz BIH posjetila je i „Centar IRIS“ u Ljubljani čije su djelatnosti primjer kako provesti inkluziju djece s poteškoćama vida u redovan sistem školovanja na teritoriji cijele Slovenije.

Kroz prezentaciju“Zveze Sožitje“ prikazan je način uvezivanja i suradnje preko 50 ogranizacija za podršku osobama s invaliditetom u cijeloj Sloveniji kroz koji je podržano oko 14.000 korisnika.

Udruga „Srce Zelina“ je izvrstan primjer uključenosti cijele lokalne zajednice u razvoj socijalnih usluga i inkluzije, a djeluje u gradiću Sveti Ivan Zelina u hrvatskom Zagorju.

U zagrebačkoj „Udruzi za promocanje inkluzije“ prikazan je uspješan model orgnaniziranog stanovanja osoba s intelektualnim poteškoćama koji poštuje ostvarivanje ljudskih prava i predstavlja humanu zamjenu njihovog dosadašnjeg smještanja u izdvojene institucije, navodi se u saopćenju.

A u prostorijama Zagrebačke županije sudionicima studijskog putovanja je predstavljen projekat „Prsten potpore“ koji osigurava pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju u ukupno 32 osnovne i srednje škole pod odgovornošću Zagrebačke županije. 

 - Primjetili smo da je entuzijazam pojedinaca krucijalan za početak nezavisnih aktivnosti, također jaka volja pojedinaca koji su bili spremni da preuzmu teret tih aktivnosti na sebe, koji bi kasnije potakli i druge da se uključe. Najvažnija je spremnost na cjelodnevni rad osoblja, a to česno nije samo 8 radnih sati - izjavio je stučni saradnik za visoko obrazovanje i nauku iz Ministarstva obrzovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Malik Ikanović. 

Ono što je zajednička odlika svih primjera obuhvaćenih studijskom posjetom je visok nivo profesionalnosti, posvećenosti i entuzijazma djelatnika i volontera, saopćeno je.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.