11.12.2017. 13:39
0
Nenadić: Novi tekst zakona o lokalnoj samoupravi u pripremi
FOTO: Avaz.ba
Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je da je novi tekst zakona o lokalnoj samoupravi u pripremi, kako bi se izvršila precizna podjela nadležnosti između različitih nivoa vlasti.

To je kazao na sastanku "Lokalna samouprava - provođenje ustavnih reformi u KS" koji su danas organizirali Ministarstvo pravde i uprave KS-a i Centri civilnih inicijativa.  

Nenadić je istakao da će konačan tekst nacrta zakona biti završen u narednih 60 dana, nakon čega će ga razmatrati poslanici Skupštine KS-a.

- Radi se o potpunom 'preslaganju' Kantona Sarajevo u pravnom, političkom, administrativnom i finansijskom smislu, a da se ne smije desiti da za istu nadležnost budu proglašene dvije različite institucije - kazao je.

Nenadić je pojasnio da je cilj zakona o lokalnoj samoupravi da precizno utvrdi nadležnosti Kantona, Grada i općina, što do sada nije bio slučaj, jer je postojalo dupliranje nadležnosti. Dodao je da je bitna stavka u zakonu uređivanje pitanja odgovornost za određenu nadležnost, kao što je komunalna privreda, infrastruktura, ali i pripadnost javnih prihoda.

- Nema izgleda da ovaj zakon ugleda svjetlo dana bez preciznog definiranja javnih prihoda i pregleda stanja imovine u Kantonu Sarajevo - poručio je Nenadić.

Također je dodao da će zakon o lokalnoj samoupravi pratiti i usvajanje niza drugih zakona, kao što su zakon o komunalnoj djelatnosti, komunalnoj čistoći te predškolsko i osnovno obrazovanje.  

Konsultant za javno zagovaranje u Centru civilnih inicijativa Adis Arapović stava je da svi građani moraju shvatiti koliko je reforma javne uprave bitna.

Smatra da se za sve reforme u KS-u mora osigurati konsenzus relevantnih subjekata, a sve u interesu građana.

Na sastanku su još prisustvovali predstavnici Ambasade Švicarske, Kantona, Grada Sarajeva, gradskih općina, OSCE-a, delegacije EU, OHR-a i drugih domaćih i međunarodnih  vladinih i nevladinih organizacija i institucija.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.