12.12.2017. 11:53
0
Berton: Pravosuđe u potpunosti treba biti oslobođeno političkog uticaja
Projekt "Jačanje kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina" ostvario je konkretne rezultate u jačanju kapaciteta tužilaca, sudija, advokata odbrane te službenika za podršku svjedocima i istražitelja, što je igralo vodeću ulogu u smislu promoviranja upotrebe novih istražnih tehnika.

Ovim je riječima šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton ocijenio rezultate spomenutog projekta čiji je završetak obilježila Misija OSCE-a na konferenciji organiziranoj danas u Sarajevu.

Berton je istakao da je sve navedeno vodilo ka podizanju novih optužnica u predmetima ratnih zločina te osiguralo da se za žrtve postigne pravda.  

Naglasio je da ovaj projekt predstavlja uzor partnerstva između međunarodne zajednice i bosanskohercegovačkih institucija na osiguranju i ostvarivanju pravde.

Kako je rekao, projekt je osmišljen uz oslonac na program OSCE-a koji se odnosi na praćenje sudskih procesa za ratne zločine tako da bi mogli pažljivo prilagoditi obuke i tehničku podršku s ciljem ispunjavanja potrebe pravosuđa za poboljšano procesuiranje predmeta.

Šef misije OSCE-a u BiH podvukao je da pravosuđe u potpunosti treba biti oslobođeno političkog uticaja te da rezultati sudskih procesa i odluke sudova trebaju biti ispoštovani.  

- Nažalost, u ovoj zemlji politika prečesto igra ulogu tamo gdje ne bi trebalo - zaključio je Berton.

Poručio je da Misija OSCE-a u BiH ostaje predana pružanju podrške pravosuđu BiH da bi se postiglo pravično i djelotvorno procesuiranje predmeta ratnih zločina pred sudovima u cijeloj državi. 

Vršiteljica dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić istakla je da je Tužilaštvo BiH kroz ovaj projekt opremljeno svim kapacitetima potrebnim za rad na predmetima ratnih zločina, počevši od toga da je primljeno 13 tužitelja za rad na predmetima ratnih zločina te da su kroz IPA projekt primljeni i ostali uposlenici, stručni saradnici, istražitelji i drugo osoblje.

To, pojasnila je, znači da je Tužilaštvo zahvaljujući ovom projektu znatno osnaženo u odnosu na ranije periode te je stoga postiglo i značajne rezultate koji se odnose na povećanje broja završenih predmeta te poboljšanje kvaliteta optužnica.

Podsjetivši da se bliži zatvaranje Haškog tribunala, kazala je da Tužilaštvo BiH uveliko radi na predmetima ratnih zločina. Međutim, dodala je da se ovaj projekt treba nastaviti te da je potrebno produžiti obuku i u narednom periodu.

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH Arben Murtezić napomenuo je da su 90 posto edukatora u projektu bili domaći eksperti te da je oko 2.000 polaznika učestvovalo u više od 90 aktivnosti.

Ukazao je na jednu od prednosti projekta "Jačanje kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina", a to je činjenica da je OSCE uvijek insistirao na tome da učesnici ovih edukacija budu zaista oni koji rade na predmetima ratnih zločina, "a ne neko sa strane".

Projekt, koji je trajao 30 mjeseci, implementirala je Misija OSCE-a u BiH, a finansirale Vlade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Njemačke, Italije i Austrije.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.