14.12.2017. 9:26
0
Dvije sjednice PD PS BiH: Akcize i izborni zakoni pred poslanicima
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će održati nastavak 53. sjednice, a nakon toga i 54. sjednicu na kojoj će biti razmatran set zakona o akcizama, izmjene Izbornog zakona.

Dom naroda PS BiH usvojio je izmjene Izbornog zakona po prijedlogu Kluba Hrvata odnosno HNS-a. Jasno je da neće biti podrške ovim izmjenama na današnjoj sjednici. 

Poslanici Nezavisnog bloka (Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović) predložili su izmjene Izbornog zakona, a cilj tog prijedloga je, kažu, osigurati da volja glasača bude poštovana, svodeći mogućnosti za malverzacije na minimum.

Dom naroda usvojio je i seta zakona o akcizama te je upućen prijedlog da ga PD PS BiH razmatra po hitnom postupku. 

Ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i cesta.

Usvajanje tog seta zakona značilo bi, tvrde u Vijeću ministara, pokretanje investicionog ciklusa u izgradnji autocesta i cesta, što bi vodilo ka daljnjem rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti i otvaranju novih radnih mjesta. 

Radi se o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini. 

Podršku seta zakona o akcizama su najavili HDZ BiH, SDA, SBB, SNSD, te Diana Zelenika iz HDZ 1990. 

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.