14.12.2017. 17:33
0
Džaferović: Set zakona o akcizama obavezne su tačke dnevnog reda
Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (Stranka demokratska akcije - SDA) ponovio je danas u izjavi novinarima da su tačke dnevnog reda koje se odnose na akcize obavezne tačke i nije ih moguće skinuti s dnevnog reda.

On je pozvao na poštovanje Poslovnika Doma te je naglasio da je dnevni red utvrđen i da će se nakon završetka pauze razmatrati prva od predloženih tačaka objašnjavajući da bi svako drugo ponašanje bilo suprotno Poslovniku, ali i Kodeksu o ponašanju.

- Poslanici trebaju poštovati Kolegij i predsjedavajuću Doma jer je to jedini način kako izaći iz ove situacije - kazao je Džaferović, dodajući da se o skidanju tačaka s dnevnog reda nije glasalo jer se radi o obaveznim tačkama i to procedure nedozvoljavaju.

Komentirao je i navode poslanika o lobiranju šefa Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka u vezi s ovim zakonima, ocijenivši da sve to izlazi iz uljudnog i korektnog ponašanja članova parlamenta.

- Sramota je da se vrijeđaju predstavnici međunarodne zajednice koji ne lobiraju nego nastoje pomoći BiH. Svima je jasno da je set zakona potreban BiH. Znam da to može uticati i na cijene naftnih derivata, ali svjesni smo da se to mora uraditi ukoliko želimo snažan zamah u cestogradnji i ukupnoj ekonomiji u BiH - stav je Džaferovića.

Kaže da bi se i on mogao dodvoravati javnosti, ali je svjestan da je to kratkoročno, nego treba biti odgovoran prema građanima i ponašati se u interesu građana i države, a interes je gradnja cesta i deblokada značajnih sredstava za cestogradnju.

Osvrnuo se i na prijedlog šefice Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandre Pandurević koja je tražila uvrštavanje u dnevni red po hitnoj proceduri Prijedloga zakona o namjesništvu, kazavši da materijali nisu dostavljeni na vrijeme.

Podsjetio je poslanike da mogu predlagati tačke dnevnog reda, ali najmanje 24 sata prije sjednice kako bi poslanici imali priliku upoznati se s prijedlozima.

Uz konstataciju novinara da se priprema inicijativa za smjenu Džaferovića i predsjedavajuće Borjane Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), kazao je da svako ima pravo podnositi inicijative, a o njima će se poslanici određivati.

Kratko je komentirao "savezništvo" lidera HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragana Čovića i Milorada Dodika kazavši da to nije dobro, jer "gdje god se sastaju dvojica, a nema trećeg to može biti problematično".

- Poruke koje su dosad slali s tih sastanaka jesu problematične, ali današnji susret ne mogu komentirati jer sam posvećen sjednici Predstavničkog doma. Trebamo razgovarati u bh. institucijama i na nivou parlamentarnih stranaka onako kako smo potpisali izjavu o ubrzanom evropskom putu - zaključio je Džaferović.

(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.