15.12.2017. 8:25
0
U Zemaljskom muzeju otvaranje arheološke izložbe 'Topot keltskih konja'
Gostujuća izložba ''Topot keltskih konja'' bit će otvorena danas u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.
Radi se o prvoj arheološkoj gostujućoj izložbi iz Republike Slovenije u BiH, a autori su Miha Mlinar (Tolminski muzej) i Teja Gerbec (Goriški muzej).

Tom izložbom predstavljen je lokalitet Bizjakova hiša u Kobaridu - keltsko svetište na kojem su se ritualno prilagali darovi i žrtvovale životinje, a koje se datira na početak mlađeg željeznog doba.

Za gostovanje u Zemaljskom muzeju BiH, prvobitna forma izložbe prilagođena je i dopunjena materijalom sa bosanskohercegovačkog lokaliteta Kamenjača u Brezi, koji ima srodan arheološki materijal i sličan karakter kultnog mjesta.

Izložba sadrži 60 predmeta koji su otkriveni prilikom istraživanja, a koncipirana je na način da je u jednoj velikoj vitrini predstavljen crtež istraživanog prostora na kojem su predmeti postavljeni na identičan način na koji su i otkriveni.

Izloženi predmeti su popraćeni legendama na slovenskom i hrvatskom jeziku, koje detaljno objašnjavaju tok istraživanja, otkrivene nalaze i karakter nalazišta.

Iz Zemaljskog muzeja BiH je najavljeno da će izložbu otvoriti ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.


(FENA/Ajla Hurko)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.