15.12.2017. 16:45
0
Crnadak: Prioritet BiH je regionalna saradnja i stabilnost
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da je, uz evropske integracije, za BiH prioritet regiona saradnja i stabilnost.
- U tu oblast će ovo ministarstvo veoma mnogo da ulaže kako bi izgradili što bolje odnose u regionu - naglasio je Crnadak u Banjoj Luci, gdje je razgovarao s ambasadorima zemalja zapadnog Balkana - Srbije, Crne Gore, Albanije i otpravnikom poslova Republike Makedonije u BiH.

Tema sastanka će biti analiza zajedničkih aktivnosti i saradnje u regionu u prethodnoj godini, te aktivnosti planirane za 2018. godinu, kao i napredak na evropskom putu svih zemalja regiona i međusobna saradnja u oblasti evropskih integracija.

U prvom dijelu sastanka učesnike je pozdravio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

- Razgovarali smo o odnosima u regionu u ovoj godini i dinamici rada u narendom periodu, među kojima je i veliki broj sporazuma – rekao je Crnadak novinarima.

Nije želio da kometariše dokument EU, koji navodno priprema EU, u vezi s pristupom zemalja zapadnog Balkana EU.

Istakao je da nije prikladno da komentariše dokument koji je u nastajanju, o kojem se samo pojavljaju nezvanične informacije.

Za brži pristup BiH EU važno je, podsjetio je, ispuniti uslove iz Reformske agende.

- Predstoji nam nastavak reformi u oblasti ekonomije, ali i da pomjerimo stvari u pravosuđu, koje ima poteškoća da se izbori s pitanjima ratnih zločina i korupcije i organizovanog kriminala. Najvažnije je i da se opšti politički ambijent popravi - naglasio je šef bh.diplomatije.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević je ukazao na važnost saradnje i stabilnosti u regionu.

Crnadak i ambasadori posjetiti su "Zimzograd" na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Crnadak je uputio poziv građanima regiona da posjete Banju Luku, ali i druge destinacije u BiH, posebno planine u ovom zimskom periodu.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.