18.12.2017. 13:53
0
Ajdinović: Inspektori će se kvalitetnije pripremati za nadzor
Završna konferencija povodom realizacije Interoperabilnog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini (BiH), zajedničke osnove za sigurnu razmjenu podataka i dokumenata između nadležnih institucija, održana je danas u Banjoj Luci.

Implementacijom ovog projekta je osigurana najsavremenija informaciona infrastruktura kako bi institucije i agencije na svim nivoima vlasti u BiH mogle da unapređuju svoje poslovne procese i upravno postupanje.

Ovaj sistem će omogućiti da se automatski i direktno, po službenoj dužnosti, pribavljaju potrebni podaci i dokumentacija od drugih institucija i na taj način smanjiti administrativno opterećenje.

Institucijama i agencijama na svim nivoima vlasti u BiH sada se omogućuje da pružaju objedinjene usluge javne uprave koje su usmjerene prema građanima i poslovnoj zajednici.

- Interoperabilni informacioni sistem je od ključne važnosti za povećanje efikasnosti javne uprave i smanjenje administrativnog opterećenja, jer će omogućiti: elektronsku razmjenu podataka između institucija, unapređenje poslovnih procesa i upravnog postupanja i smanjenje tereta prikupljana podataka za poslovnu zajednicu i građane - izjavio je Tarik Šahović, viši specijalista Svjetske banke za razvoj privatnog sektora.

U sklopu projekta uspostavljene su četiri upravne kontaktne tačke i informaciono-komunikacijska infrastruktura za svaki nivo vlasti, uz omogućenu međusobnu razmjenu podataka. Upotrebna vrijednost uspostavljene infrastrukture je testirana na inspekcijskoj interoperabilnosti, tj. na omogućavanju uvida u podatke potrebne za adekvatnu pripremu u provođenju inspekcijskog nadzora, a koji su u vlasništvu drugih institucija. Uspostavljena infrastruktura je od danas na raspolaganju institucijama svih upravnih nivoa koje imaju potrebu da dijele svoje ili koriste iz drugih informacionih sistema podatke, dokumente i informacije.

- Federalna uprava za inspekcijske poslove, kao lider i učesnik u razvoju sistema, među prvima je prepoznala značaj razmjene podataka, što bi trebale i druge institucije u cilju unapređenja poslovanja i usluge prema građanima i poslovnim subjektima - potvrdio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, dodavši da će “na ovaj način inspektori biti u mogućnosti da se kvalitetnije pripreme za nadzor prije odlaska kod subjekta nadzora, čime se uveliko smanjuje opterećenje na poslovne subjekte.” 

Uspostavljena infrastruktura i pravni okvir za cilj imaju jačanje kapaciteta institucija BiH, Vlada Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH kroz omogućavanje razmjene podataka i interoperabilnosti između javnih registara i institucija na svim nivoima, čijim korištenjem će se obezbijediti efikasniji rad, brža i lakša razmjena podataka i umanjenje troškova i nameta na poslovni sektor u cjelini.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove u RS Predrag Tomić je također dodao da će elektronska povezanost između institucija omogućiti da se podaci razmjenjuju na brz, blagovremen i siguran način uz obezbijeđenu povjerlјivost i integritet podataka u skladu sa pravilima informacione bezbijednosti.

- Razmjena podataka između institucija je od izuzetnog značaja za suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, koja neodgovornim poslovanjem ugrožava prava radnika i nanosi štetu poslodavcima koji legalno rade i izmiruju svoje obaveze – kazao je Tomić.

Projekt se rukovodio smjernicama Evropske unije tokom dizajna i implementacije.

- Interoperabilni informacioni sistem je kreiran po modelu Evropskog okvira za interoperabilnost, uz potpuno uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti institucija na svim upravnim nivoima u BiH. Razmjena i orkestracija podataka je bazirana na savremenoj platformi uz medijaciju podataka između četiri kontaktne tačke koje se nalaze u generalnim sekretarijatima četiri upravna nivoa u BiH - naglasio je Krsto Grujić, pomoćnik generalnog sekretara za IT, Sektor za IT Generalnog sekretarijata Vlade RS.

Uspostava interoperabilnog informacionog sistema je dio Projekta unapređenja poslovnog okruženja i institucionalnog jačanja (ICIS) koji od 2012. implementiraju entitetski inspektorati – Federalna uprava za inspekcijske poslove i Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske, i Svjetska banka, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida), saopćeno je iz Svjetske banke.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.