18.12.2017. 22:45
0
Tablete protiv bolova: Kupovina i dalje bez recepta
Dok se oboljeli od najtežih oblika karcinoma, u tišini, bore sa nedostatkom citostatika burne reakcije je izazvala vijest da stanovnici entiteta Republika Srpska bez recepta neće moći kupovati tablete protiv bolova. Čak ni one poput kafetina, aspirina, paracetamola. Da li je to tačno provjerila je naša ekipa.

Nema novih pravilnika, niti izmjena postojećih. Uputstva koja dolaze zajedno sa tabletama moraće se poštovati, poručili su iz Inspektorata RS i najavili oštrije kontrole sa prvim danom nove godine.

"U javnosti su se pojavile neke neosnovane i neprovjerene informacije da inspekcija zahtjeva da se svi lijekovi moraju izdavati na recept što apsolutno nije tačno. Lijekovi na čijem uputstvu je navedeno da se izdaju bez ljekarskog recepta moći će se i dalje kupovati bez recepta. Dakle ne radi se o zakonskim novinama, niti bilo kakvim promjenama, već je riječ o upozorenju za dosljedne primjene propisa, koji su već dugo na snazi", objašnjava Duška Makivić, portparolka Inspektorata RS.

Od sada najavljuju oštriju kontrolu svih lijekova koji su u režimu izdavanja na ljekarski recept.

Kafetin, aspirin, paracetamol, kao i sve ostale tablete na čijim uputstvima ne piše da se moraju kupiti na recept moći će se i od 1. januara, kao i do sada, u pakovanjima od 20 tableta, kupiti bez recepta.

Agencija za lijekove Bosne I Hercegovine definiše režim izdavanja, tj. da li će se moći kupiti sa ili bez recepta, te da li će biti dostupan u apotekama otvorenog tipa ili u sklopu bolničke apoteke.

"Režim izdavanja bilo kojeg lijeka određuje se na osnovu rizika koji taj lijek ima po zdravlje stanovništva. Ukoliko određeni lijek ima manji rizik po zdravlje onda je režim liberalniji, odnosno takvi lijekovi se mogu izdavati bez recepta", kaže Biljana Tubić, Agencija za lijekove BiH.

U Agenciji za lijekove, u posljednje vrijeme, nije bilo nikakvih izmjena kada je u pitanju režim izdavanja. Ali nije bilo ni zasjedanja Komisije za lijekove, od maja ove godine, zbog čega dvije stotine lijekova, od kojih je oko 20 za oboljele od najtežih oblika karcinom, čeka na registraciju, piše N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.