21.12.2017. 12:31
0
UO UNSA: Vlada imenovala Ramadanovića za predsjednika, a članovi Slipičević, Kukuruz i Začinović
Vlada KS na sjednici održanoj u utorak imenovala je četiri člana u Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu, sa liste od desetak kandidata koji su ispunjavali kriterije.
Komisija je uradila svoj dio posla, te je Vladi KS proslijedila listu uspješnih kandidata. Vlada KS u Upravni odbor imenovala je Muhameda Ramadanovića (predsjednik UO), Mersihu Slipičević ispred SBB-a, te Sifeta Kukuruza i Sandru Začinović bliski SDA, saznaje agencija Patria. Određeni broj kandidata nije ispunjavao uslove propisane konkursom što je bio i slučaj sa Mevludinom Mekićem, sada već bivšim predsjednikom UO. 

Inače, mandat ranijeg saziva UO UNSA istekao je prije nekoliko dana, a Kukuruz i Začinović bili su i ranije članovi UO. Kukuruz je pomoćnik ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića za visoko obrazovanje. Začinović je Skupština KS imenovala za članicu skupština nekoliko javnih preduzeća.

Senat Univerziteta u Sarajevu na sjednici održanoj 29. novembra 2017. godine izabrao je šest članova UO ispred akademske zajednice i jednog studenta.

Predstavnici Univerziteta su: prof. dr. Dijana Avdić, redovni profesor Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. Kasim Bajrović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, redovni profesor Pravnog fakulteta, prof. dr. Abidin Deljanin, redovni profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, acc. prof. dr. Dejan Milošević, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta, ddr. Lidija Zvačko, redovni profesor Filozofskog fakulteta

Iz reda studenata izabran je Haris Zahiragić, student drugog ciklusa studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Upravni odbor je kolegijalni organ upravljanja odgovoran za poslovanje Univerziteta. Upravni odbor Univerziteta ima 11 članova koji se imenuju na mandat od četiri godine, od kojih 4 člana u ime osnivača imenuje Vlada, 6 članova imenuje Senat i 1 člana predstavnika studenata imenuje Senat Univerziteta, a kojeg izabere i predloži Studentski parlament.

Prema aktuelnom Zakonu o visokom obrazovanju UO sada može smijeniti rektora UNSA-e što je ranije bila isključiva nadležnost Senata. 
 
(NAP/Alen Avdić)
UNSAVlada
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.