21.12.2017. 14:18
0
Nenadić u posjeti SUMER-u: Podrška osobama s invaliditetom
Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić posjetio je Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije BiH "SUMERO" te razgovarao sa direktorom Harisom Haverićem, predsjednikom udruge ProReha Vedadom Vajzovićem i šefom programa "Stanovanje u zajednici uz podršku" Nerminom Cocalićem.

Nenadić je obavio razgovor i sa Grupom za samozastupanje osoba s intelektualnim teškoćama, koju je predvodila njena predsjednica Ajla Huseinović.

- Vrlo je značajno uzeti u obzir iskustva susjednih zemalja u kojima se suradnja nevladinog i civilnog sektora pokazala vrlo efikasnom, što je u konačnici i doprinijelo poboljšanju procesa deinstitucionalizacije - naglasio je ministar Nenadić te dodao kako je ovo i jedan od načina da se podigne i kvalitet usluga.

Ministar se susreo sa korisnicima centra i uvjerio se kako oni imaju dobre uvjete boravka, a nudi im se i mogućnost da u budućnosti mogu iz ovih organiziranih centara samostalno živjeti, zaposliti se i na druge načine integrirati u društvo.

- Uvijek ću podržati sve vaše aktivnosti. Učinit ću da se u to uključe i druga resorna ministarstva koja bi vam mogla osigurati korištenje sportskih sala, pozorišta, muzeja pod povoljnim uvjetima ili besplatno - poručio je ministar Nenadić.

Istakao je da je saradnja vladinog i nevladinog sektora bitna zbog pisanja zajedničkih projekata prema evropskim i drugim institucijama.

- Traži se da vlasti osiguraju fleksibilne budžetske stavke kako bi kroz različite oblike suradnje zajednički nastupili pred domaćim i međunarodnim donatorskim kreditnim i drugim institucijama, te na taj način ostvarivali neophodna finansijska sredstva i došli do resursa za unapređenje života ove prilično isključene kategorije naših sugrađana - naglasio je ministar Nenadić, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.