22.12.2017. 12:08
0
Inzko ponovno upozorio na neprovođenje odluke u predmetu 'Sejdić-Finci'
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ponovno je upozorio na negativne implikacije neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić-Finci protiv BiH'.

Od 2009. godine, svaki 22. decembar je tužan dan za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Tog dana obilježava se još jedna godina u kojoj je značajan dio bh. stanovništva ostao uskraćen za osnovno pravo - pravo da se kandidira na izborima i bude adekvatno zastupljen u Predsjedništvu i Domu naroda BiH - rekao je danas Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Upozorio je na posljedice neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH, ocijenivši "da je još jedna godina takve politike diskriminacije mrlja na isprepletenom tkanju bosanskohercegovačke tradicije".

Inzko ističe da ta presuda podsjeća BiH na obavezu da osigura da svaki građanin ima ista prava na učestvovanje u javnom i političkom životu, bez ikakvog oblika diskriminacije, te da je sve drugo neprihvatljivo.

- Još jednom moram podsjetiti vlasti BiH na obavezu da Ustav BiH i izborne odredbe usklade s presudom Evropskog suda za ljudska prava i s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima. Ista poruka još jednom je upućena i sa posljednjeg sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira - rekao je visoki predstavnik.

Inzko je zaključio da “svi građani imaju pravo na jednak odnos bez obzira na njihovo etničko ili vjersko porijeklo, politička ili druga uvjerenja, spol, seksualnu orijentaciju, starosnu dob ili obrazovanje. Politički lideri tvrde da žele da BiH bude savremeno, inkluzivno i tolerantno društvo. Da bi se to desilo, sve kockice te slagalice treba da dođu na svoje mjesto.”

- Kao članica Vijeća Evrope i zemlja koja je uključena u proces stabilizacije i pridruživanja sa Evropskom unijom, BiH ima obavezu da riješi ovo pitanje. Ono neće nestati. Ali prije svega, lideri treba da pokažu svim građanima BiH da rade u njihovom najboljem interesu. Biće dovoljno vremena da urade pravu stvar prije općih izbora 2018., i to treba iskoristiti - zaključio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.