22.12.2017. 18:12
1
MMF nakon posjete: Postignut sporazum sa vlastima BiH o odobrenju 76 miliona eura
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posjetila je Sarajevo u periodu od 19. do 22. decembra 2017. godine da bi razgovarala o prvom pregledu programa koji dobija podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane (Extended Fund Facility—EFF). Na kraju posjete, šef misije za Bosnu i Hercegovinu, Nadeem Ilahi kazao je da su osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane.

Po ispunjavanju niza uslova, očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda.

- Vlasti su već ispunile nekoliko uslova tokom proteklih mjeseci. Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje akciza na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, finansirana iz vanjskih izvora. Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a. U narednim danima, vlasti ostaju posvećene ispunjenju preostalih uslova.

Očekuje se će Parlament FBiH usvojiti budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, a od Vlade FBiH se očekuje pokretanje temeljite procjene (due dilligence) za dva telekom preduzeća u vlasništvu Federacije BiH, BH Telecom i HT Mostar.

Navedeno je da se očekuje da će, po odobrenju Izvršnog odbora i zaključivanju pregleda, MMF doznačiti sredstva u iznosu od 63.4125 miliona SDR (približno 76 miliona eura).

(NAP/Alen Avdić)

 
KreditMMF
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.