25.12.2017. 15:33
0
Porezna uprava će vršiti kontrolu ugostiteljskih objekata, mora se prijaviti muzika uživo: Kazne od 500 do 10.000 KM
Porezna uprava FBiH poziva porezne obveznike koji organiziraju izvođenje žive muzike da blagovremeno izvrše svoje zakonom propisane obaveze.

To uključuje da tri dana prije početka organiziranja žive muzike u ugostiteljskom objektu prijavite dan početka i dan završetka organiziranja žive muzike.

Porezni obveznici također moraju da podnesu prijavu o obračunatoj i plaćenoj komunalnoj taksi za izvođenje muzike uživo nadležnoj poreznoj ispostavi, u propisanom roku, odnosno u skladu sa kantonalnim zakonima.

- Sa izvođačem žive muzike zaključite ugovor o autorskom djelu, odnosno obračunate, obustavite i prijavite porez na dohodak, doprinos za PIO/MIO i doprinos za zdravstveno osiguranje i to prilikom svake isplate autorskog honorara izvođaču - navode iz PU FBiH. 

Neizvršavanjem ovih obaveza poreznim obveznicima prijete i novčane kazne u iznosu od od 500,00 KM do 10.000,00 KM za pravno lice i novčane kazne za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od od 200,00 KM do 2.000,00 KM, novčane kazne za fizičko lice u iznosu od od 200,00 KM do 3.000,00 KM.

Pred nastupajuće novogodišnje praznike, Porezna uprava Federacije BiH će na području Federacije BiH izvršiti pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata radi provjere zakonitog organiziranja muzike uživo.

Pozivamo vas da izvršite navedene i druge porezne obaveze, u skladu sa poreznim i drugim propisima, jer cilj Porezne uprave Federacije BiH nije kažnjavanje poreznih obveznika.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.