28.12.2017. 11:49
0
Podignuta optužnica protiv vojnika VRS-a: Ubili 21 Bošnjaka, opljačkali konvoj nakon pada Srebrenice, te silovali djevojke i žene iz konvoja
Nekadašnji pripadnici struktura VRS-a s područja Vlasenice, terete se za prisilno odvajanje i ubistvo najmanje 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno odvojenih iz konvoja.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mile Kosorića, rođenog 1953. godine u Han Pijesku, određene su mu mjere zabrane, Borislava Stojišića, zvanog „Boro“, rođenog 1956. godine u Vlasenici, Momčila Tešića zvanog “Crnac“, rođenog 1974. godine u Vlasenici, određene su mu mjere zabrane i Rajka Drakulića, rođenog 1964. godine u Vlasenici.

Optuženi se terete da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i MUP-a RS, na Zaštićenu zonu Srebrenica, u srpnju 1995. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačnog pothvata, u srpnju 1995. godine, tako što su, optuženi Kosorić kao zapovjednik Vlaseničke brigade VRS, a ostali optuženi kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS, znajući da će u mjestu Luke, proći autobusi i vozila konvoja kojim su nakon pada Srebrenice, civili, žene i djeca, transportovani prema Kladnju, u mjestu Luke, na postavljenom punktu zaustavili konvoj, nakon čega je izvršen pretres, oduzimanje novca, zlata i drugih vrijednosti, a potom izvršeno nasilno odvajanje muškaraca i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su odvojene žene silovane i seksualno zlostavljane, a muškarci, njih više od 20,  odvedeni i prisilno zatočeni u obližnjoj školi, gdje su im vezane ruke, te su opljačkani i držani u nečovječnim uvjetima, odakle su odvojene muškarce  13/14.07.1995. godine, odveli i strijeljali u mjestu Mršići, gdje je ubijen najmanje 21 muškarac, a samo je jedan preživio strijeljanje.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo genocid.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.