28.12.2017. 17:31
0
Osam medicinskih ekipa za novogodišnje praznike na otvorenom u Sarajevu
Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS angažirat će osam ekipa za medicinsko obezbjeđenje u gradu u dane kad se obilježavaju novogodišnji praznici (30. decembar - 1. januar), neovisno od njihove osnovne djelatnosti gdje će također raditi u pojačanom kapacitetu.
Direktorica Zavoda Sena Softić - Taljanović kazala je Feni da će 30. decembra, za vrijeme koncerta filharmonije biti angažirana jedna mobilna medicinska ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS (izvan redovne službe).  

- Za večer dočeka Nove godine 31. decembar/1. januar na javnom prostoru u gradu radit će pet naših mobilnih urgentnih ekipa, oni će biti na mjestu dočeka Nove godine. Koncert grupe "Crvena jabuka" 1. januara osiguravat će dvije ekipe - kazala je.

Na osnovu iskustva iz ranijih godina Softić - Taljanović kaže da za novogodišnje praznike imaju povećan obim posla, kako u prijemnim ambulantama Zavoda tako i na terenu.

- Broj kućnih posjeta bude znatno povećan na sami doček Nove godine iz više razloga. Mnoge kolege i suradnici dočekaju novu kalendarsku godinu u tuđem domu, na ulici.... ovisno gdje se zadese u tom trenutku - kazala je. 

Za doček Nove godine ipak im, kaže, najviše posla prirede mladi ljudi koji ne vode računa o količini pića i jela pa pretjeraju, a medicinske ekipe onda interveniraju.  

Novogodišnji praznici bili su povod i za apel da se vodi računa o upotrebi pirotehničkih sredstava. Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS podsjetila je da su ranijih godina zbog upotrebe pirotehničkih sredstava imali pacijente s različitim stepenom povreda, od onih bezazlenih do teških povreda s trajnim invaliditetom.   

- Apeliram na roditelje da djeci ne daju novac za kupovinu pirotehničkih sredstava niti da im ih oni kupuju. Tako će ih najbolje zaštititi - naglasila je.

Noć uoči dočeka Nove godine diplomci Muzičke akademije u Sarajevu, okupljeni u filharmonijski sastav, održat će koncert ispred Katedrale, novu 2018. na otvorenom u Sarajevu posjetioci dočekuju sa Zdravkom Čolićem na Trgu BiH, dok će prvog dana 2018. godine ispred Vječne vatre biti održan koncert "Crvene jabuke".

Sarajevo prvi put ima trodnevnu proslavu za novogodišnje praznike i brojne manifestacije koje privlače veliki broj turista. Po procjenama Turističke zajednice KS, ove godine se očekuje više od 100.000 turista.

(FENA/Ajla Hurko)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.