30.12.2017. 20:00
0
Ahmetović: Aktuelna vlast pravi etnički čiste teritorije
Na posljednjoj sjednici opštinskog vijeća u Bratuncu izglasano je da će Općina Bratunac od sada imati i svoj Dan slave, a presudni glasovi su bili vijećnika SDA. Ovakvu odluku je za N1 komentarisao Sadik Ahmetović.

"Novogodišnji poklon građanima opštine Bratunac od odbornika SDA u Bratuncu, gdje su na posljednjoj sjednici izglasali da općina Bratunac ima slavu što svakako predstavlja kršenje ustava, a i evropske konvencije o ljudskim pravima kao i europske povelje o lokalnoj samoupravi"; kazao je Ahmetović i dodao:

"Pozivam predsjednika SDA Bratunac Ramiza Salkića da javno objasni Bošnjacima Bratunca razloge prihvaćanja ovog diskriminirajućeg statuta općine Bratunac i da konačno ne vodi licemjernu i dvostruku politiku. Ovo je pokazatelj da aktualna vlast pravi etnički čiste teritorije i da sve ono sto su u ranijem periodu urađeno kad su u pitanju prava Bošnjaka i Hrvata u RS, sada pojedinci zbog svojih interesa vraćaju nazad i Bošnjake u Podrinju i RS dovode u još težu i po njih ponižavajuću situaciju", kazao je Ahmetović.

On smatra da "Salkić jedno priča u Banjaluci, a suprotno radi u Bratuncu".

"Gospodin Salkić priča jedno u Banjaluci a sasvim suprotno radi u Bratuncu i učestvuje u ponižavanju Bošnjaka i povratnika u cijelo Podrinje. Svakako da treba poštovati vjerske praznike svih naroda u BiH ali oni ne mogu biti nametnuti drugima kao općinski datumi u općini u kojoj žive i Bošnjaci kao konstitutivni narodi".

"Glasanje odbornika SDA za ovakav statut je direktan udar na povratnike i sigurno još jedan razlog da ih u narednom periodu u Bratuncu i Podrinju bude još manje. Ako svemu ovome dodamo da je potpuno odsustvo države u zaštiti povratnika te potpuna nemoć potpredsjednika RS da u Banjaluci gdje prima platu otpočne rješavanje pitanja izučavanja bosanskog jezika i svih drugih potreba povratnika koji su u poslednje tri godine nalaze na najnižem nivou, a rezultat takve politike je skoro jedna trećina povratnika koji su napustili podrinje u odnosu na raniji period. Ovaj sraman čin je potvrda ne brige i licemjerne politike koju vodi aktualni potpredsjednik RS. Bošnjaci Bratunca su od SDA Bratunca i Ramiza Salkića dobili kao novogodišnji poklon", poručio je on.

(N1/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.