2.1.2018. 10:00
1
Bevanda: Rast BDP-a manji od očekivanog!
Izborna je godina i malo će toga u njoj biti učinjeno, rekao je u intervjuu za BHRT Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda. Žao mu je što, kako je rekao, nisu iskorištene mogućnosti koje je nudila prošla godina.
“Bruto rast će biti manji od očekivanog i tu moja očekivanja nisu ispunjena, jer je čitava godina bila ispunjena političkom nestabilnošću, koja se prije svega izražavala kroz parlament”, rekao je ministar Bevanda.

Ministar kaže kako je zadovoljsan što je Ministarstvo finansija ispunilo “ama baš sve što jer zacrtano i što je dalo doprinos da slika koja je, takva kakva jest, bude malo vedrija i optimističnija”.

Akcize su do kraja ispolitizirano pitanje, smatra Bevanda jer su one bile uvjet u pismo namjere MMF-a i uvjet svih velikih kreditora. Bilo ih je potrebno usvojiti jer je ocijenjeno da su entitetska preduzeća za ceste i auto ceste kreditno nesposobna, pojasnio je ministar, dodajući da su one usvojene kao garancija finansijske stabilnosti u procesu gradnje.

“Trenutno je ugovoreno ili u fazi ugovaranja 584 miliona eura investicija. Taj se potencijal osigurava. To su dugoročni krediti pod vrlo povoljnim uvjetima i tako će se praviti ceste i auto ceste”, rekao je za BHRT Vjekoslav Bevanda.

On kaže kako bi u ovoj godini trebaslo da bude usvojeno nekoliko reformskih zakona, između ostalih i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, te kako ne bi trebalo mijenjati stopu PDV-a. Ministar Bevanda smatra da je bitno očuvati najbolju instituciju u BiH, Upravu za indirektno oporezivanje, koja bi mogla biti ugrožena diranjem u pitanja načina naplate indirektnih poreza.

 
(NAP/Alen Avdić)
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.