3.1.2018. 15:30
0
Sindikat pisao Novaliću: Zašto penzionere iz realnog sektora gurate u siromaštvo
Predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH Ismet Bajramović uputio je otvoreno pismu premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, u kojem premijeru spočitava da, kako je naveo, izigrava glasnogovornika sindikata.

„Sindikat i njegovo rukovodstvo su i formalno i stvarno nestranački kadar, orijentisani isključivo prema radnicima i sindikalnim organima i tijelima, te se ne povode za stavovima bilo koje stranke“, rekao je Bajramović“, dodajući da je osnovna obaveza sindikata briga o radno-pravnim odnosima i socijalnim pitanjima koja se tiču radnika.

Bajramović je rekao da tu svakako spadaju i zakoni koji se odnose na radnike i njihov socijalni, materijalni ili društveni položaj, među konjima je Zakonom o radu, Zakonom o sigurnosti i zdravlju na radu, Zakonom o PIO, Zakonom o povezivanju radnog staža, Zakonom o štrajku, Zakonom o stečaju, ali i drugi zakoni.

„Ovo znači da se sindikat itekako mora baviti Zakonom o PIO, između ostalog, i jer nam je to obaveza i mogućnost određena međunarodnim konvencijama. Da ste premijeru ovo znali ili da ste tražili informaciju od nas, onda ne biste davali izjave u svoje, a ne u ime Vlade na čijem ste čelu o tome da se sindikat ne treba baviti Zakonom o PIO i da prati jednu stranku, odnosno SDP“, napisao je Bajramović.

„Nama u sindikatu je odavno jasno da vi kao premijer i vaši savjetnici ne volite sindikat, da radite na njegovoj diskreditaciji, da vam u tome pomažu mnogi, počev od međunarodnih finansijskih institucija, ponekad poslodavaca, pa do određenih politika koje vas prate“, dodao je Bajramović. Predsjednik SSSBiH u pismu pita Novalića zbog čega Vlada Federacije BiH osjeća strah i izbjegava napraviti probni izračun visine penzija po novom Zakonu o PIO?

„Zašto ne želite pogledati istini u oči i priznati da je u realnom sektoru, ali i nekim drugim djelatnostima, plata uvijek bila niža od prosjeka Federacije, te će automatski ti radnici imati manje bodova koji će se dodijeljivati za iznos plate kod obračuna penzije. Više od 100.000 radnika je godinama primalo platu koja je bila u iznosu minimalne plate. Trebaju li oni ispaštati zbog toga? Treba li ih i nakon odlaska u penziju nastaviti kažnjavati, jer će po Prijedlogu zakona oni dobiti 0,5 bodova umjesto 1 boda. Za njihove plate nisu krivi oni, već poslodavci koji su ih isplaćivali u tom iznosu, vlasti koje su to tolerisale i nisu stvarale ambijent poštenim poslodavcima da lakše posluju. Zato tražimo da osnov za izračun penzije bude prosječna plata u realnom sektoru“, stoji, između ostalog, u pismu Bajramovića.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.