7.1.2018. 18:15
1
Kako je Ivanić nadmudrio Dodika: Predsjedniče, zakasnili ste
Kada je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska prije izvjesnog vremena kazao da na obilježavanju 9. januara ne trebaju biti pripadnici OS BiH (misleći na predstavnike Srba) jer ih ne smatra „svojima“, djelovalo je kao da je na tu priču stavljena tačka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić vjerovatno je tada odahnuo, ali to nije dugo trajalo. Potrudio se Ivanić tu Dodikovu izjavu iskoristiti za vlastiti interes pa se obrušio na njega i proglasio ga jedinom odgovornom osobom što na obilježavanju 9. januara, Dana RS kojeg je Ustavni sud BiH 2015. godine proglasio neustavnim, neće biti pripadnika OS BiH.

Tišina je trajala nekoliko dana, a onda je uslijedila još jedna Ivanićeva izjava u kojoj je naveo „da će postupiti onako kako organizator bude želio, odnosno Dodik“. Dodao je i da nema zakonske prepreke za učešće Trećeg puka jer niko nije osporio Zakon o Danu RS koji je donesen 2016. godine, niti je zatražena ocjena ustavnosti. Kao da je želio izazvati Dodika na reakciju.

Uz takvu Ivanićevu izjavu, ali i stav NATO-a da se sve mora odobriti kroz lanac komandovanja i poštivajući zakonske procedure, uslijedilo je Dodikovo pismo članu Predsjedništva BiH u petak 5. januara.

Dodik je Ivanića pozvao “da preduzme neophodne mjere i radnje, da kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske svojom Odlukom obezbijedi učešće pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda u svečanom defileu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske."

-  Očekujem Vaš odgovor u što kraćem vremenskom roku, da bi se ispoštovale sve potrebne procedure i da bi se jedinica Srba Oružanih snaga BiH našla na čelu svečanog defilea u čast Dana Republike Srpske - navedeno je u pismu predsjednika Republike Srpske.

Nešto kasnije, vjerovatno već po očekivanom scenariju razvoja događaja i pripremljenom odgovoru, Ivanić saopćava Dodiku da je zakasnio.

U svom odgovoru Ivanić podučava Dodika pravnim normama u slučaju angažiranja Trećeg puka kao i vremenskom okviru podnošenja zahtjeva 30 dana prije same manifestacije.

- Informisan sam da Organizacioni odbor obilјežavanja 9. januara ove godine nije tražio učešće u svečanom defileu pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, iako su donošenjem Zakona o Danu Republike Srpske ispunjeni svi pravni preduslovi za podnošenje tog zahtjeva. U vrijeme kada je trebalo podnijeti zahtjev, Vi ste javno rekli da ne želite prisustvo Puka na obilјežavanju 9. januara. Današnje podnošenje zahtjeva meni, a ne nadležnim institucijama, i to samo par dana prije skupa, pokazuje da odgovornost za vlastitu grešku pokušavate prebaciti na mene, te Vas obavještavam da sam spreman nositi odgovornost samo za svoje postupke, ali ne i za Vaše – naveo je Ivanić.

Dodao je i da je u njegovoj isklјučivoj nadležnosti mogućnost postrojavanja svečane jedinice Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, na način kako je to bilo prošle godine.

- Iz svih istupa sam shvatio da takav način prisustva Puka Vama i Organizacionom odboru, za razliku od prošle godine, ovog puta nije prihvatlјiv i nemam namjeru na tome insistirati.

Ovakav scenario ipak više odgovara Ivaniću koji je svu odgovornost prebacio na Dodika spočitavajući mu da se prvo odrekao Srba u OS BiH, a onda se kasno sjetio da traži njihovo prisustvo. S obzirom da je izborna godina, Dodikova izjava o Srbima u OS BiH, bit će mu mač sa dvije oštrice. Naročito ako obojica uđu u utrku za Predsjedništvo BiH.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.