10.1.2018. 16:18
0
MVP BiH: Nije nam najavljen dolazak delegacije Južne Osetije, tako ćemo i odgovoriti na notu Gruzije
Povodom diplomatske note koju je Gruzija uputila Bosni i Hercegovini, a koja se odnosi na dolazak u Bosnu i Hercegovine delegacije Južne Osetije sa gospodinom Anatolijem Bibilovim na čelu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH izražava stav da Bosna i Hercegovina i Gruzija imaju dobre i prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

S obzirom da je problem samoproglašenja nezavisnosti gruzijske pokrajine Južne Osetije otvoreno pitanje za koje se nadamo da će dvije strane naći rješenje, Bosna i Hercegovina zauzima stav nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država i izražava nadu da će problemi biti riješeni mirnim putem i posredstvom dijaloga strana koje imaju suprotstavljena gledišta.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH nije bio službeno najavljen dolazak delegacije na čelu sa gospodinom Anatolijem Bibilovim, niti je na bilo koji način bilo obaviješteno ili uključeno u dolazak i boravak navedene delegacije.

- Odgovor na notu Gruzije će biti pripremljen u skladu sa prethodno navedenim navodima i u skladu sa pozitivnom diplomatskom praksom očuvanja prijateljskih bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak će sutra, 11. januara 2018. godine u 16 časova, u Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u Banjaluci, održati konferenciju za medije na pomenutu temu kao i na temu sastanka sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom koji će se održati sutra, 11. januara 2018. godine u Budimpešti.

Podsjećamo, delegacija samoproglašene Južne Osetije boravi u Banja Luci te je potpisan sporazum o saradnji. DRžava Gruzija zbog toga je uputila protestnu notu BiH. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.