11.1.2018. 18:03
0
Ambasador Republike Francuske, Guillaume Rousson, posjetio NUBBiH
Ambasador Republike Francuske Nj.E. Guillaume Rousson, i Emmanuel Mouriez, savjetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog instituta, posjetili su danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine i sastali se sa dr. Ismetom Ovčinom, direktorom NUBBiH, i njegovim saradnicima.

Naime, dr. Ovčina je uvažene goste upoznao sa aktuelnim stanjem u NUBBiH, naglašavajući posebno saradnju NUBBiH sa međunarodnom organizacijom ISSN, koja ima sjedište u Parizu. 

Takođe, je s ponosom predstavio izdavačku produkciju NUBBiH,  izgradnju bibliotečkih kolekcija, Staru periodiku i Specijalne zbirke. 

Direktor NUBBiH je ukratko upoznao ambasadora Rousson-a i sa neriješenim pravno-finansijskim statusom NUBBiH i ostalih šest institucija kulture kojima je Bosna i Hercegovina osnivač. 

Ambasador Nj.E. Guillaume Rousson se sa oduševljenjem odazvao pozivu da posjeti NUBBiH i pokazao je zainteresovanost za saradnju sa NUBBiH, i to kroz moguće projekte koji bi obuhvatali izložbe, književne večeri, eventualnu podršku izdavačkim projektima i sl.

Gosp. Emmanuel Mouriez, također je izrazio spremnost ambasade, ali jednako tako i Francuskog Instituta u BiH, za saradnju u oblasti kulture i podršku u realizaciji projekata iz ove oblasti.

U obilasku najreprezentativnijih dijelova NUBBiH u kojima se čuva neprocjenjivo vrijedna kulturo-historijska baština BiH, dr. Ovčina je gostima pokazao stvarno stanje i kako izgledaju  Čitaonica Stare periodike, Čitaonica Specijalnih zbirki, Katalog, Centar za digitalizaciju, te Centar za restauraciju i konzervaciju bibliotečke građe.

Nj.E. Ambasador Rousson i gosp. Mouriez su izrazili poštovanje zbog velikog entuzijazma kolektiva i postignućima, imajući u vidu uslove u kojima djeluje ova institucija. 

Na kraju posjete, NJ.E. Ambasador Rousson je u Knjizi utisaka, između ostaloga napisao da je za svaku zemlju kultura jako značajna. “... Zaštita kulturnog naslijeđa jedan je od prioriteta Republike Francuske, a u tom kontekstu zaštita i konzervacija knjige ima veliku važnost.“  

Nj.E. ambasador Rousson je sa zadovoljstvom prihvatio poziv dr. Ovčine za ponovni susret u NUBBiH, koji bi mogao biti održan već sljedeći mjesec.

(Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.