14.1.2018. 22:18
0
Lazović: Tri kandidata ljevice za Predsjedništvo BiH išla bi u korist nacionalnih stranaka
Teza o tri kandidata ljevice za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima nije politički racionalna u ovom trenutku, smatra potpredsjednik SDP-a BiH Miro Lazović, prenosi agencija Patria.

Lazović vjeruje da u izbornom sistemu Bosne i Hercegovine koji, kako je rekao, afirmira nacionalne a ne građanske principe i u kojem glasač ima pravo na izbor samo jednog kandidata, tri kandidata ljevice značilo bi raspršivanje glasova ljevice i siguran put za pobjedu kandidata iz nacionalnih stranaka. 

„Ukoliko ljevica želi imati svog člana Predsjedništva BiH onda to može ostvariti samo ako u FBiH izađe sa jednim kandidatom - ili Bošnjakom ili Hrvatom“, smatra Lazović, dodajući da bi ideja o tri kandidata ljevice bila neophodna u izmijenjenom Izbornom zakonu u kojem bi građanin imao pravo da bira kandidata iz sva tri naroda kao i iz redova nekonstitutivnih naroda, kako se biralo, podsjetio je, na prvim višestranačkim izborima 1990. godine. 

„Tada nije bilo problema da se poštuju prava svih građana za razliku od danas kada Srbi u FBiH, a Bošnjaci i Hrvati u RS nemaju pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH“, napisao je Lazović na svom zvaničnom Facebook profilu.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.