15.1.2018. 13:19
0
Dunović: HDZ ruši Parlament kako Zakon o izbornim jedinicama ne bi bio razmatran
Hrvatski narodni sabor (HNS) neće se protiviti ukoliko predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odluči raspustiti Parlament FBiH, odnosno ostavili su mu na volju da to i učini. Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH kazao je za Patriju da raspuštanje Parlamenta FBiH uređuje Član 16. Ustava FBiH.
Prvi stav ovog člana kaže da kada predsjednik FBiH utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone on može uz saglasnost s potpredsjednikom FBiH raspustiti jedan ili oba doma, s tim da ni jedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja.

No, stav dva člana 16. kaže da predsjednik Federacije raspušta oba doma kada oni ne uspiju donijeti Budžet Federacije prije početka budžetske godine. 

- Sada imamo situaciju kada predsjednik Federacije BiH raspušta oba doma i to je naredbodavno kada oni ne uspiju donijeti Budžet Federacije prije početka godine.

Predsjednik Federacije nema ovdje baš neku volju nego obavezu da to mora uraditi. Mislim da je politički HDZ igrao na kartu da se Budžet ne usvoji da bi se predsjedniku Federacije dala moć odnosno oružje u ruke da sistemom ucjene odlučuje da li će raspustiti Parlament.

Postavlja se pitanje tumačenja Ustava. Da li je u stavu dva došlo prilikom pisanja do neke greške, mada ne možemo reći da Ustav ima grešku, ali do neke pretpostavke da se podrazumijeva kao i u stavu jedan da trebaju i potpredsjednici ili je napisano ovako kako jeste.

HDZ preko Marinka Čavare ima oružje i može raspustiti Parlament. Ono što im smeta jeste zapravo Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata koji su predložili SDP i DF – kaže Dunović.

On dodaje da „misli, da ukoliko se taj Prijedlog zakona stavi na dnevni red da su spremni ići dotle da raspuste Parlament“.

- HDZ smatra da Parlament nije mjesto gdje se razgovara o državi nego da su to političke stranke. Tako funkcionišu, na taj način ucjenjuju. SDA nije stavila ovaj zakon na dnevni red, to nije uradio Edin Mušić, predsjedavajući, nisu učinili ni dopredsjedavajući. Sada postoji mogućnost da zastupnici uz sekretara organizuju sjednicu i to je već najavljeno. Da li će Čavara tada raspustiti Parlament, vidjet ćemo, ali ja mislim da će on to uraditi. HDZ preko njega razmišlja: "Ako ne može biti po našem milom, mi ćemo silom" – kaže Dunović.

Ukoliko bi Čavara raspustio Parlament FBiH, Federacija bi do oktobra 2018. bila bez zakonodavne vlasti.

- U smislu funkcioniranja Budžeta to bi bio problem, a u smislu rada parlamentarne većine građani ne bi osjetili neku razliku, jer i sada imamo situaciju kao da Parlament i ne postoji – dodao je Dunović.   

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.